SCIENCe
Projectleider: prof. dr. W.M. van der Flier
Subsidiegevers: Gieskes Strijbis Fonds, Stichting Dioraphte
Looptijd: 2014 – 2025
In SCIENCe volgen we mensen met subjectieve geheugenklachten jaarlijks. Mensen met subjectieve geheugenklachten ervaren klachten van het geheugen, maar hebben geen afwijkingen bij onderzoek op de dagscreening. Zij zijn dus normaal. Maar ze kunnen ons wél helpen om Alzheimer te ontrafelen!
Uit onderzoek weten we dat hersenveranderingen die de ziekte van Alzheimer veroorzaken geleidelijk ontstaan, vanaf 15 tot 20 jaar vóórdat er symptomen zijn. Dit betekent dat de vroegste veranderingen van Alzheimer ook bij gezonde mensen al aanwezig kunnen zijn. Het is nog niet duidelijk of en hoe deze allereerste hersenveranderingen latere geheugenachteruitgang voorspellen.
In dit onderzoek proberen we de allereerste veranderingen in de hersenen op te sporen. We kijken bijvoorbeeld naar veranderingen op hersenfoto’s, in hersenvocht of bloed. Ook kijken we naar aangeboren eigenschappen, leefstijlkenmerken en natuurlijk het geheugen.
Zie ook het SCIENCe informatiefilmpje.
Projectleider: prof. dr. W. van der Flier
Onderzoekers: mw. M. van Leeuwenstijn, drs. I. Verberk, drs. J. Ebenau, drs. K. van den Bosch, drs. H. Hendriksen, drs A. Mank, drs E. Bakker, drs. A. van Gils en drs. E. Weltings
Proefschrift Francien de Leeuw: link
Proefschrift Tessa Timmers: link
Proefschrift Sander Verfaillie: link
Proefschrift Rosalinde Slot: link
Proefschrift Linda Wesselman: link
Blog SCIENCe hoe gaat dat nou promoveren?
Blog SCIENCE 2017 Tessa voorbereiding AAIC