Doneer nu
Handleiding

Een dag uit mijn leven als arts-onderzoeker

april 2022
Delen

Mijn naam is Calvin Trieu en ik ben recent gestart als arts-onderzoeker bij het SCIENCe-project. Misschien hebt u mij al een keer gesproken of gezien op het SCIENCe-spreekuur, als dat niet zo is maken we vast binnenkort nog kennis met elkaar. In deze blog neem ik u graag mee in mijn dagelijkse activiteiten als arts-onderzoeker.

07:00

De wekker gaat; ik sta op en maak mij klaar om naar werk te gaan. Ik stap in de auto en rij richting het ziekenhuis, hopend dat er vandaag geen file is.

08:00

Aangekomen in het ziekenhuis, kleed ik mij om en trek mijn witte doktersjas aan.

08:30

Nu is het tijd om de deelnemers van het SCIENCe-project te zien. Dit is natuurlijk ook de tijd dat u mij ziet. Ik verheug mij om de deelnemers te leren kennen en te horen hoe het is vergaan het afgelopen jaar. Voor het onderzoek wil ik vooral weten hoe uw klachten het afgelopen jaar zijn geweest: is het beter geworden, stabiel gebleven of erger geworden? Aan het einde van het gesprek doen we een klein geheugen test en als het nodig is ook lichamelijk onderzoek. In totaal zie ik tussen de 5 en 8 deelnemers op een dag.

13:00

Na alle gesprekken ga ik, samen met de verpleegkundige en de neuropsycholoog (degene die de uitgebreide cognitieve onderzoeken bij u doet) in overleg. Wij bespreken samen hoe het met uw cognitie gaat. Dit koppelen we aan u terug en daarna zetten we gepseudonimiseerd de gegevens in onze database, want het gaat natuurlijk om de wetenschap bij het SCIENCe-project.

Een dag uit mijn leven als arts-onderzoeker 1

Gegevens database

15:00

U bent vast benieuwd, hoe de data van de SCIENCe-onderzoek eruit ziet. Wij zetten de gegevens in een computerprogramma, waarop wij statistische analyses kunnen uitvoeren. Zo een database kan heel groot zijn, met honderden deelnemers en honderden variabelen van gegevens. Voorbeelden van gegevens zijn: leeftijd, geslacht, scores van cognitieve onderzoeken, antwoorden van de vragenlijsten en concentraties van eiwitten in het hersenvocht. Met deze gegevens kunnen wij bijvoorbeeld onderzoeken welke kenmerken achteruitgang van cognitie voorspellen. Als nieuwe arts-onderzoeker, is het allemaal uitzoeken hoe ik deze analyses kan uitvoeren. In het begin is het veel boeken lezen en opzoeken en voornamelijk veel proberen. Soms duizelt het me allemaal! Maar ik krijg er steeds meer grip op. In mijn eerste project kijk ik naar de waarde van alzheimer-bloedmarkers bij mensen die vooral vaatschade hebben. Hiervoor maak ik gebruik van andere gegevens dan de SCIENCe-database. De resultaten geven me weer inspiratie voor het verder onderzoeken van de SCIENCe-gegevens.

16:00

Na het werken aan mijn analyses, ga ik in overleg met mijn supervisor Argonde van Harten. Met haar kan ik al mijn ideeën en vragen bespreken. Bij elk overleg krijg ik adviezen en antwoorden op mijn vragen. Zo kom ik elke keer weer een stap verder in mijn onderzoek. Bij elk stap kom ik dichterbij het volledige resultaat van mijn onderzoek. Het voelt af en toe als een doolhof, waarin je soms een stap achteruit moet zetten, om zo weer stappen vooruit te kunnen zetten. Dat maakt onderzoek spannend en voor mij zo interessant. Ik voel me soms een detective die steeds en steeds dichterbij zijn doel komt. Mijn doel is dan natuurlijk niet de dader, maar het mysterie van de verbanden in de ziekte van Alzheimer.

17:00

Het is weer een fijne werkdag geweest. Het hoogtepunt van mijn dag is altijd om een fijn gesprek met de deelnemers te hebben en u met een lach de deur uit te zien gaan. Nu weer tijd om naar huis te gaan.

Meer informatie

DEEL
1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • els huizinga schreef:

    helder verhaal. herkenbaar. ik heb onlangs een mooi gesprek gehad met calvin. ik zou nog wel willen weten in welke specifieke richting zijn onderzoek gaat en hoe hij zijn toekomst voor zich ziet. ik wens hem veel succes toe !

Top
Volg ons via