Doneer nu

Hersenscans combineren

Delen

Projectleider: dr. ir. Alle Meije Wink

Subsidiegever: ZonMw Memorabel

Looptijd: 2014-2018

Het vaststellen van de ziekte van Alzheimer via hersenscans is in de vroege stadia van de ziekte moeilijk, omdat hersenafwijkingen op een scan dan nog klein zijn. Nieuwere typen scans, die andere aspecten van de ziekte in het brein meten, zijn gevoeliger in een vroege fase van de ziekte. Deze nieuwere type MRI-scans kijken bijvoorbeeld naar de doorbloeding of naar het zuurstofverbruik van de hersenen. Dit type scans kan wellicht bijdragen aan een betrouwbare diagnose vroeg in het ziekteproces.

Momenteel is er nog geen manier om deze nieuwe scans te combineren met de beelden die nu vooral gebruikt worden. In dit onderzoek wordt gewerkt aan een geïntegreerde analyse van meerdere soorten hersenscans. Wij hebben software ontwikkeld die meerdere soorten MRI-scans combineert en tegelijk doorzoekt. Door alle scans gezamenlijk te analyseren maak je de de kans om de ziekte te herkennen groter. De onderzoekers gebruiken hierbij patroonherkenning. Dit betekent dat alle beeldpunten worden gebruikt voor de analyse, en niet alleen vooraf gekozen hersengebieden. Dit onderzoek is een eerste stap naar een systeem waarbij beeldvormend onderzoek beter kan bijdragen aan een vroege diagnose.

De software die is ontwikkeld in dit onderzoek is beschikbaar voor andere onderzoekers. Hier vind je meer informatie.

Projectleiders: dr. ir. A.M. Wink

Onderzoekers: dr. B. Tijms

Stichting VU/ Amsterdam UMC

Radboud Universiteit (Donders Instituut)

CITA-Alzheimer

Ons project stelt een geïntegreerde analyse voor van meerdere MRI-beeldsoorten per patiënt. Hierdoor kan hopelijk AD op een betrouwbare manier vroegtijdig worden vastgesteld. Patiënten moeten dan wel bereid zijn meerdere scans te ondergaan en meer tijd door te brengen in een scanner. Voor dit artikel hebben we bekeken wat de ervaringen van patiënten en hun naasten met beeldvormend onderzoek zijn en of patiënten bereid zijn om langer in een scanner te liggen als daardoor AD in een vroeger stadium kan worden vastgesteld.

Download de software hier.

Top
Volg ons via