Doneer nu

HBCx

Projectleiders: prof. dr. W.M. Van der Flier en prof. dr. A.C. (Bert) van Rossum

Subsidiegever: Cardiovasculair Onderzoek Nederland 

Looptijd: 2013 – 2024

Website: www.heart-brain.nl 

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ziekten van hart en bloedvaten ook schadelijk zijn voor de structuur en de functies van de hersenen. Dit zou kunnen komen door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en een verminderde bloeddoorstroming van de hersenen.

In het Hart-Brein onderzoek hebben wij bewijs gevonden dat een Hart-Brein Connectie bestaat. Patiënten met hartfalen of ziekten aan de bloedvaten hadden daarbij regelmatig geheugenproblemen, en patiënten met geheugenproblemen hadden soms ook hartfalen. De resultaten van het Hart-Brein onderzoek bevestigden dat de bloeddoorstroming inderdaad belangrijk is voor het geheugen, maar lieten ook zien dat deze relatie ingewikkelder is dan wij van te voren dachten.

In een nieuw Hart-Brein onderzoek “HBC crossroads” of HBCx gaan wij onze blik daarom verbreden. Wij gaan factoren onderzoeken die de bloeddoorstroming reguleren en beïnvloeden. Zo willen wij de ingewikkelde relatie tussen beschadigde bloedvaten, de bloeddoorstroming en geheugenproblemen verder ontrafelen.

Daarnaast gaan wij in hart-brein klinieken onze kennis benutten in de klinische praktijk. In deze klinieken werken hart- en hersenexperts samen om mensen schade aan hart- en bloedvaten en met kwetsbare hersenen zo vroeg mogelijk op sporen en zo goed mogelijk te behandelen.

Hart-Brein 6

 

Het team van de Hart-Brein studie bestaat in VUmc uit:

Projectleiders:
Prof. Dr. W.M. Van der Flier, Alzheimercentrum Amsterdam
Prof. Dr. A.C. (Bert) van Rossum, afdeling cardiologie
Prof. M. Muller, afdeling interne geneeskunde, sectie ouderengeneeskunde

Wetenschappelijk projectmanager: dr. A.M. Hooghiemstra

Onderzoekers: drs. A. Leeuwis, drs. R. Amier,  dr. M. Gotte, dr. C. Allaart, drs. J. Muller, drs. A. Hagen, drs. M. Becker

AMC

Erasmus MC

LUMC

Maastricht UMC

UMC Utrecht

Top
Volg ons via