Doneer nu

HBCx

Delen

Projectleiders: prof. dr. W.M. Van der Flier

Subsidiegever: HBCx is onderdeel van de Dutch CardioVascular Alliance  en heeft subsidie ontvangen van de Hartstichting (CVON 2018-28 & 2012-06).

Looptijd: 2013 – 2024

Website: hart-brein

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ziekten van hart en bloedvaten ook schadelijk zijn voor de structuur en de functies van de hersenen. Dit zou kunnen komen door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en een verminderde bloeddoorstroming van de hersenen.

In het Hart-Brein onderzoek hebben wij bewijs gevonden dat een Hart-Brein Connectie bestaat. Patiënten met hartfalen of ziekten aan de bloedvaten hadden daarbij regelmatig geheugenproblemen, en patiënten met geheugenproblemen hadden soms ook hartfalen. De resultaten van het Hart-Brein onderzoek bevestigden dat de bloeddoorstroming inderdaad belangrijk is voor het geheugen, maar lieten ook zien dat deze relatie ingewikkelder is dan wij van te voren dachten.

In een nieuw Hart-Brein onderzoek “HBC crossroads” of HBCx gaan wij onze blik daarom verbreden. Wij gaan factoren onderzoeken die de bloeddoorstroming reguleren en beïnvloeden. Zo willen wij de ingewikkelde relatie tussen beschadigde bloedvaten, de bloeddoorstroming en geheugenproblemen verder ontrafelen.

Daarnaast gaan wij in hart-brein klinieken onze kennis benutten in de klinische praktijk. In deze klinieken werken hart- en hersenexperts samen om mensen schade aan hart- en bloedvaten en met kwetsbare hersenen zo vroeg mogelijk op sporen en zo goed mogelijk te behandelen.

HBCx is een nationaal consortium. Het team in Amsterdam UMC, locatie VUmc bestaat uit:

Projectleiders:
Prof. Dr. W.M. Van der Flier, Alzheimercentrum Amsterdam
Prof. Dr. C. Allaart, afdeling cardiologie
Prof. M. Muller, afdeling interne geneeskunde, sectie ouderengeneeskunde

Wetenschappelijk projectmanager: dr. A.M. Hooghiemstra

Onderzoekers: dr. A. Leeuwis,  dr. M. Gotte, drs. M. Huntelaar, drs. J. van Alphen

AMC

Erasmus MC

LUMC

Maastricht UMC

UMC Utrecht

Top
Volg ons via