Doneer nu

Amsterdam IADL vragenlijst

Projectleider: Dr. S.A.M. Sikkes

Looptijd: 2006-heden

Website: Amsterdam IADL vragenlijst

Amsterdam Instrumental Activity of Daily Living Questionnaire (A-IADL-Q) 2

Het meten van problemen in het dagelijks leven is belangrijk bij mensen met beginnende dementie. Niet alleen voor het stellen van de diagnose, maar ook voor het in kaart brengen van het beloop van de ziekte of het effect van een interventie. Bij beginnende dementie zijn vooral de complexe dagelijkse activiteiten (IADL) aangedaan, bijvoorbeeld koken of het regelen van de financiën.

De Amsterdam IADL vragenlijst © heeft als doel deze problemen in een vroeg stadium te kunnen detecteren. Deze vragenlijst wordt ingevuld door een naaste, zoals een familielid, partner of vriend. De vragenlijst is zowel digitaal als op papier af te nemen. Er is naast de originele versie (70 items, afnametijd 20-25 minuten) ook een korte versie (30 items, afnametijd 10-15 minuten) beschikbaar.

De vragenlijst is ontwikkeld in Alzheimercentrum Amsterdam, met feedback van patiënten en mantelzorgers, experts en onderzoekers. De vragenlijst is uitgebreid gevalideerd, en geschikt bevonden om bij te dragen aan het stellen van de diagnose en het in kaart brengen van het beloop van de ziekte.

De Amsterdam IADL vragenlijst meet problemen in uiteenlopende dagelijkse activiteiten. Er is gekozen voor activiteiten die voor zowel mannen als vrouwen en voor verschillende leeftijdsgroepen van toepassing zijn. Ook zijn er moderne activiteiten gerelateerd aan hedendaagse technologie toegevoegd.

Wilt u de vragenlijst inzien/gebruiken of heeft u een andere vraag? Hier vindt u meer informatie.

De Amsterdam IADL vragenlijst is in eerste instantie ontwikkeld in het Nederlands en het Engels. Verder is de vragenlijst tot nu toe beschikbaar in 29 andere talen. Op dit moment wordt er gewerkt aan nog 6 vertalingen.

Amsterdam IADL vragenlijst 1

Top
Volg ons via