Doneer nu

Omgaan met dementie

Delen

Uw gevoelens en het leren accepteren

Na de diagnose zult u een groot aantal verschillende gevoelens de revue zien passeren. Dat geldt ook voor uw directe omgeving. Uw hele bestaan verandert. Dat zal angst, verdriet en boosheid met zich meebrengen. Het kan zijn dat u bang bent mensen die dichtbij u staan te verliezen of u bent boos dat u dementie heeft. Het is echter belangrijk om over uw gevoelens te praten en een manier te vinden om hiermee om te gaan.

Uw omgeving informeren

Op het moment dat u hoort dat u dementie heeft, kunt u twijfelen of u het aan anderen wilt vertellen. U kunt bijvoorbeeld de angst hebben dat mensen zich ongemakkelijk voelen en u uit de weg zullen gaan.

Bedenk zelf aan wie u het wilt vertellen en wanneer. Het kan helpen om uw gevoelens met vrienden en familie te delen en met hen af te spreken hoe u met dementie in uw leven wilt omgaan. De relatie met familie en vrienden kan veranderen. Het is wel belangrijk om te blijven praten over uw aandoening en over de veranderingen die u gezamenlijk zult ervaren.

Hulp en het leren accepteren van hulp

Als iemand ernstig ziek is, heeft hij of zij hulp nodig. Dat geldt voor alle ernstige ziekten en dus ook voor dementie. In de loop van de tijd zult u ervaren meer hulp nodig te hebben. Hulp vragen en accepteren, daar is niets raars aan. Het zal u en uw mantelzorger(s) helpen om op een zo prettig mogelijke manier te leven. Hulp vragen door de mantelzorger wordt apart behandeld in het hoofdstuk mantelzorger.

Enkele tips voor u en uw naasten

  • Het informeren van de naaste familie en vrienden is heel belangrijk. Zij zullen in de toekomst veel met u meemaken;
    bespreek de diagnose met de huisarts. Zorg dat hij/zij daar ook de tijd voor neemt;
  • Als u nog werkt, neem dan contact op met uw bedrijfsarts en neem iemand mee naar het gesprek;
  • Doe mee aan groepsactiviteiten, blijf lichamelijk actief en beoefen uw hobbies, zolang u kunt;
  • Laat familie en vrienden weten wanneer en hoe u hun hulp kunt gebruiken;
  • U kunt voor verdere vragen ook contact opnemen met een van de medewerkers van Alzheimercentrum Amsterdam.
Top
Volg ons via