Doneer nu

Dementie met Lewy bodies (DLB)

Delen

Dementie is een algemeen begrip voor de achteruitgang van het denkvermogen en verandering van gedrag. Op onderstaande illustratie kunt u zien welke functies de verschillende onderdelen van de hersenen hebben:

De ziekte van Alzheimer 1

Na alzheimer meest voorkomende vorm

Na de ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie op oudere leeftijd de dementie met Lewy lichaampjes (in het Engels:bodies) (DLB). DLB is een aan de ziekte van Parkinson gerelateerde vorm van dementie en kan dus ook de lichamelijke verschijnselen van de ziekte van Parkinson geven. DLB is een diffuse aandoening, dat wil zeggen dat meerdere gebieden van de hersenen meedoen.

Klachten en beloop

DLB begint geleidelijk en heeft een uitgebreid palet aan symptomen. Opvallend bij deze ziekte is dat de symptomen kunnen variëren van moment tot moment, van uur tot uur en van dag tot dag. Vaak is het geheugen nog relatief intact, maar zijn er stoornissen in de aandacht en uitvoerende functies. Dit zorgt ervoor dat mensen met deze ziekte minder snel reageren, vaak afdwalen en moeite hebben met plannen en initiatief nemen.

Ruimtelijk inzicht

Het ruimtelijk inzicht neemt af, wat bijvoorbeeld leidt tot verminderd richtingsgevoel en het niet goed kunnen inschatten van afstanden. Een aanzienlijk deel van de patiënten krijgt last van hallucinaties en wanen.

Hallucinaties

Deze hallucinaties zijn vaak hele reële levendige beelden die soms beangstigend kunnen zijn en leiden tot onrust.

Parkinsonisme

Daarnaast kenmerkt DLB zich door parkinsonisme. Dit zijn symptomen die ook bij de ziekte van Parkinson worden gezien. Bij DLB is het parkinsonisme minder uitgesproken en reageert het ook niet zo goed op parkinsonmedicatie.

Klachten die optreden zijn stijfheid van romp en ledematen, motorische traagheid, afname van de gelaatsuitdrukking en een zachtere stem. Bij DLB is vaak ook het autonome zenuwstelsel aangetast. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor alle automatische processen in het lichaam zoals het regelen van de bloeddruk, de hartslag, maar ook zweten en plassen. Hierdoor kunnen patiënten zich duizelig voelen bij opstaan of zelfs flauwvallen. Nachtelijke onrust door levendige dromen waarbij vaak motorische onrust optreedt, is een opvallend verschijnsel dat al heel vroeg in ziekte kan optreden. De verschijnselen nemen geleidelijk toe.

Hoe kun je DLB krijgen?

Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van deze vorm van dementie. Het begint meestal tussen het 50ste en 80ste levensjaar. Hoewel de aandoening ook wel eens in families voorkomt, is er geen erfelijkheidsfactor bekend van deze ziekte.

Kun je DLB behandelen?

De ziekte is niet te genezen, maar de symptomen kunnen onderdrukt worden door medicatie. Hierover kan de dokter u meer vertellen. Belangrijk is dat bij DLB bepaalde klassieke antipsychotica, die bijvoorbeeld worden voorgeschreven voor de behandeling van hallucinaties, potentieel gevaarlijk kunnen zijn.

Top
Volg ons via