Doneer nu

Vasculaire dementie

Delen

Dementie is een algemeen begrip voor de achteruitgang van het denkvermogen en verandering van gedrag. Op onderstaande illustratie kunt u zien welke functies de verschillende onderdelen van de hersenen hebben:

De ziekte van Alzheimer 1

Vasculaire dementie

Bij vasculaire dementie is er sprake van meervoudige stoornissen in cognitie, stemming of gedrag ten gevolge van schade aan de bloedvaten van de hersenen. Schade aan de bloedvaten van de hersenen veroorzaakt doorbloedingsstoornissen van de hersenen, waardoor de hersenen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgen, met schade als gevolg. Van alle mensen met dementie heeft ongeveer 20% vasculaire dementie.

Klachten en beloop

Vasculaire dementie begint vaak plotseling, maar het begin kan ook geleidelijk zijn. Het verloop is vaak grillig. Bijvoorbeeld in het geval van vasculaire dementie ten gevolge van verschillende infarctjes in de hersenen: telkens wanneer een nieuw infarctje optreedt, is er een stapsgewijze verslechtering. Na zo’n verslechtering blijft de patiënt een tijdlang op hetzelfde niveau en kan soms zelfs wat herstellen.

Het karakter van iemand kan veranderen in de zin dat iemand prikkelbaar wordt, minder geïnteresseerd raakt in anderen of initiatiefverlies heeft. Mensen met vasculaire dementie hebben ‘goede’ en ‘slechte’ dagen. Ook de lichamelijke conditie kan achteruitgaan door de vasculaire schade, bijvoorbeeld doordat het lopen moeilijker wordt.

Hoe kun je vasculaire dementie krijgen?

Vasculaire dementie ontstaat ten gevolge van schade aan de bloedvaten van de hersenen. Patiënten met vasculaire dementie zijn vaak mensen met een voorgeschiedenis van hypertensie (te hoge bloeddruk), diabetes (suikerziekte) of hart- en vaataandoeningen. Soms hebben ze al een beroerte (herseninfarct of bloeding) in de voorgeschiedenis.

Kun je vasculaire dementie behandelen?

Vasculaire dementie is helaas niet te genezen. Wél zal de dokter ervoor zorgen dat negatieve invloeden zoals een hoge bloeddruk, verhoogd suikergehalte of een te hoog cholesterol in het bloed behandeld worden. Met specifieke medicijnen kan de kans op toekomstige herseninfarcten worden verlaagd. Verder is een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging en een verantwoord dieet belangrijk.

Top
Volg ons via