Doneer nu

Twin 60++

Delen

Projectleider: dr. P.J. Visser

Subsidiegever: Innovative Medicines Initiative Joint Undertaking (IMI JU), met daarin sponsoring door de European Commission and the European pharmaceutical industry (EFPIA)

Looptijd: 2014 – heden

Tweelingonderzoek 1Hoe komt het dat de ene persoon gezond ouder wordt, terwijl de ander problemen krijgt met het geheugen? Bij het ouder worden vinden er veranderingen plaats in de hersenen. De ene persoon kan met goede geestelijke vermogens heel oud worden, terwijl veroudering bij de ander gepaard kan gaan met milde tot ernstige geheugenproblemen. Een veelvoorkomende oorzaak van ernstige geheugenproblemen is de ziekte van Alzheimer. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de stapeling van het eiwit amyloid in de hersenen de eerste stap is in de ontwikkeling van deze ziekte. Daarom willen we met dit onderzoek het ontstaan en de gevolgen van deze amyloidstapeling op de ontwikkeling van geheugenproblemen beter begrijpen. Het onderzoek voeren we uit bij mensen die gezond zijn en nog niet of nauwelijks beperkingen hebben met hun geheugen. We hopen dat het hierdoor in de toekomst beter mogelijk wordt om de ziekte van Alzheimer te herkennen en om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Door het onderzoek uit te voeren bij eeneiige tweelingen hopen wij meer te weten te komen over de erfelijke achtergrond van het wel of niet krijgen van amyloidstapeling en geheugenproblemen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar de onderzoekers Jori Tomassen j.tomassen@amsterdamumc.nl of Anouk den Braber a.den.braber@vu.nl.

Wilt u het Twin 60++ onderzoek steunen?

Dat kan snel en eenvoudig via het donatieformulier op deze website. Indien u vermeldt dat uw steun voor het Twin 60++ onderzoek is, dan komt uw steun volledig ten goede aan dit onderzoek.

25 Europese universiteiten en bedrijven

Nederlands Tweelingen Register (NTR)

Top
Volg ons via