Doneer nu

PRISM

Delen

Projectleider: dr. Yolande Pijnenburg en dr. Pieter Jelle Visser

Subsidiegever: Innovative Medicines Initiative Joint Undertaking (IMI JU), met daarin sponsoring door de European Commission and the European pharmaceutical industry (EFPIA)

Looptijd: 2016 – 2019

Website: PRISM (Engels)

Wat gebeurt er in de hersenen van mensen die zich terugtrekken uit hun sociale omgeving, op werk, bij familie of vrienden? Sociale terugtrekking is vaak één van de eerste symptomen van verschillende psychiatrische of neurologische aandoeningen, zoals depressie, schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Het is echter onbekend welke biologische processen ten grondslag liggen aan dat iemand zich sociaal terugtrekt. In het onderzoek van PRISM (Psychiatric Ratings using Intermediate Stratified Markers) gaan onderzoekers van over de hele wereld, waaronder van Alzheimercentrum Amsterdam en GGZinGeest, dit uitzoeken.

Om zo veel mogelijk te weten te komen van sociale terugtrekking worden er tijdens het PRISM-project verschillende biologische aspecten onderzocht in mensen met schizofrenie of de ziekte van Alzheimer. Zo wordt sociaal gedrag in kaart gebracht door middel van diverse vragenlijsten en een gedrags-app op de smartphone. Ook wordt er gekeken welke erfelijke factoren in het DNA samenhangen met sociale terugtrekking. Daarnaast onderzoekt PRISM de structuur en activiteit van het brein in relatie tot sociale processen en ziekte, door middel van MRI-scans en EEG (hersenfilmpje).

Het begrijpen van de biologie achter één van de eerste symptomen van psychiatrische of neurologische aandoeningen draagt bij aan het begrijpen van ziektebeelden zoals schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Uiteindelijk zou deze informatie kunnen leiden tot een versnelde ontwikkeling van nieuwe medicatie voor mensen met depressie, schizofrenie of de ziekte van Alzheimer.

VUmc Alzheimercentrum:

Projectleider: dr. Y. Pijnenburgdr. P.J. Visser

Onderzoekers: drs. L. Reus

 

GGZ inGeest:

Projectleider: prof. dr. B. Pennix, dr. M. Aghajani

Onderzoeker: Ilja Saris, Saskia Wesseling & Laura Cichy.

25 Europese universiteiten en bedrijven.

Voor meer informatie over het PRISM-project óf interesse in deelname kunt u contact opnemen met de onderzoekers via: prism@vumc.nl, 06-30543498.

Top
Volg ons via