Doneer nu

CANTATE

Delen

Projectleiders:

Prof. dr. ir. C.E. Teunissen

Dr. A.C. van Harten

Dr. I.M.W. Verberk

Dr. A. den Braber 

Subsidiegever: Alzheimer’s drug discovery foundation (ADDF)

Looptijd: 2022-2026

Logo ADDF
Logo ADDF

Over het onderzoek

Het CANTATE-project onderzoekt de toegevoegde waarde van een bloedtest in het diagnostisch proces van problemen met het denkvermogen.

Als iemand met vergeetachtigheid of andere problemen met het denkvermogen bij de huisarts of in het ziekenhuis komt, kan het een hele uitdaging zijn om de juiste diagnose te stellen. De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie zijn in een vroege fase namelijk moeilijk te herkennen. Daarnaast kan het lastig zijn om onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van dementie. Hierdoor krijgen patiënten niet altijd tijdig de informatie die ze nodig hebben.

Het CANTATE-project onderzoekt op welke manier een bloedtest voor de ziekte van Alzheimer en hersenverval (neurodegeneratie) in het algemeen een bijdrage kan leveren aan het diagnostisch proces in het ziekenhuis en in de huisartspraktijk. Wij onderzoeken hoe we de bloedtest het beste kunnen interpreteren. Daarnaast kijken wij hoe de resultaten van de bloedtest zich verhouden tot wat er nu bij de huisarts en in het ziekenhuis gebeurt wanneer iemand met achteruitgang van het denkvermogen of veranderingen in gedrag op het spreekuur komt. Ook onderzoeken wij hoe de bloedtest zich verhoudt tot de ernst van de klachten en tot andere testresultaten.

Het doel van het CANTATE-project is om diagnostiek naar de ziekte van Alzheimer en neurodegeneratie in het algemeen te verbeteren en gemakkelijker maken.

Team

Prof. dr. ir. C.E. Teunissen

Prof. dr. W.M. van der Flier

Dr. A.C. van Harten

Dr. I.M.W. Verberk

Dr. A. den Braber

Drs. S. Vigneswaran

Drs. R.Z. Rousset

Drs. T. Claessen

Top
Volg ons via