Doneer nu

TAP-dementia

Delen

Projectleiders: prof. dr. W.M. van der Flier

Subsidiegever(s): ZonMw

Looptijd: 2023-2027

Over het onderzoek

Het nationale onderzoeksproject TAP-dementia heeft als doel om het diagnoseproces van dementie te verbeteren. TAP-dementia staat voor Tijdige, Accurate en gePersonaliseerde diagnose van dementie. Onderzoekers uit heel Nederland slaan de handen ineen om de diagnose van alzheimer én van andere vormen van dementie te verbeteren. Dit is van groot belang voor patiënten en hun omgeving, maar ook voor behandelend artsen. Daarnaast is het vaststellen van een goede diagnose het startpunt om in de toekomst betere behandelingen en medicijnen te ontwikkelen.

Voor de ziekte van Alzheimer zijn de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet. Zo kan de hersenschade van de ziekte nu met zekerheid tijdens het leven worden vastgesteld. Voor andere ziektes die dementie veroorzaken kan dit nog niet. Ook ziektes die dementie veroorzaken moeten beter en sneller vastgesteld worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vasculaire dementie, dementie met Lewy bodies en fronto-temporale dementie.

Om dit te bereiken gaan de partners binnen het onderzoeksproject:

  • Nieuwe testen ontwikkelen
  • Kijken of nieuwe en bestaande testen goed werken
  • De testen die goed werken gebruiken in de praktijk

 

Vijf onderzoeksprojecten

Vijf projecten TAP-dementia

Overzicht TAP-dementia en de vijf projecten

Partners TAP-dementia

 

Partners TAP-dementia

Partners TAP-dementia

 

 

 

 

 

 

 

Financier

Logo zonmw

TAP-dementia geeft uitvoer aan werkpakket 3 van Onderzoeksprogramma Dementie, van de Nationale Dementiestrategie van de Nederlandse overheid.

TAP-dementia ontvangt tevens cofinanciering van Avid Radiopharmaceuticals, Roche Diagnostics en Amprion. Ook Gieskes-Strijbis Fonds draagt bij aan TAP-dementia.

Contact

Wilt u meer weten over TAP-dementia?

Neem dan s.v.p. contact op met Tessel Frankfort, projectmanager TAP-dementia.

Top
Volg ons via