Doneer nu

Leonie Visser genomineerd voor talentprijs

Datum: 24 april 2020 Leonie Visser genomineerd voor talentprijs 1

De Young Outstanding Researcher Award is een talentprijs voor veelbelovende onderzoekers op het gebied van dementie in Nederland. Het is een persoonsgebonden prijs voor jonge onderzoekers ter waarde van €100.000. De awards worden uitgereikt door Alzheimer Nederland. 

Leonie Visser van Alzheimercentrum Amsterdam is een van de vier kandidaten die uit de aanvragen geselecteerd werd door wetenschappers uit de onderzoekswereld. De winnaar van deze talentprijs wordt in de loop van 2020 bekendgemaakt.

Helpt u ook mee?

We zijn trots op Leonie dat ze is genomineerd voor de talentprijs en u kunt haar ook helpen door te stemmen via deze link:
> Stem op Leonie

Over Leonie

Leonie Visser is onderzoeker/psycholoog bij Alzheimercentrum Amsterdam en de onderzoeksgroep Medische communicatie, binnen Amsterdam UMC. Zij werkt aan zorg op maat voor mensen met milde geheugenstoornissen en dementie, door het verbeteren van medische communicatie in geheugenpoliklinieken.

Een goed gesprek is noodzakelijk voor zorg op maat

De huidige zorg voor mensen met milde stoornissen in het denkvermogen en dementie sluit onvoldoende aan bij hun behoeften. Het onderzoek van Leonie en anderen laat grote verschillen zien in wat mensen willen weten over hun ziekte en toekomst. Goede zorg vereist dus maatwerk, afgestemd op de persoon met klachten en diens naaste(n). Voor maatwerk is een goed gesprek met de arts cruciaal. Een gesprek waarin patiënten en hun naasten de informatie krijgen waar zij behoefte aan hebben en op hun beurt vertellen wat voor hen belangrijk is. Het onderzoek van Leonie laat zien dat goede afstemming nog vaak ontbreekt. Zij is ervan overtuigd dat de communicatie tussen artsen, patiënten en naasten beter kan.

Hulpmiddelen om gesprekken te ondersteunen

Het onderzoek van Leonie levert kennis op over welke communicatiestrategieën het beste werken, bijvoorbeeld om ingewikkelde informatie duidelijk uit te leggen. Vervolgens is het haar doel om samen met patiënten, naasten en zorgverleners ‘evidence-based’ hulpmiddelen te ontwikkelen die het gesprek tussen arts, patiënt en naaste ondersteunen. Voor artsen is dat bijvoorbeeld een communicatievaardighedentraining. Voor patiënten en naasten kan dat een informatieve video zijn, ter voorbereiding op het gesprek met de arts. Het toepassen van deze hulpmiddelen in de praktijk, zal de kwaliteit van zorg voor de patiënt van vandaag vergroten.

Ambitie: zorg op maat voor mensen met milde stoornissen en dementie

Leonie’s ambitie is om met haar onderzoek medische communicatie in geheugenpoliklinieken te verbeteren. Hiermee wil zij een bijdrage leveren aan zorg op maat voor mensen met milde stoornissen in het denkvermogen en dementie. Het winnen van de Alzheimer Nederland YOR-award zou Leonie helpen om haar onderzoek voort te zetten. De volgende stap is het toetsen van het effect van de hulpmiddelen om deze vervolgens voor iedereen beschikbaar te maken.

Bron: Alzheimer Nederland
Video door Thomas Jeninga, m
et dank aan Utrecht Community

Lees meer

Het onderzoek van Leonie wordt mogelijk gemaakt door: Alzheimer Nederland, ZonMw, Deltaplan Dementie en Health Holland.

Top
Volg ons via