Doneer nu

Ruim 2 miljoen euro subsidie voor dementie-onderzoek naar behandeling op maat

Datum: 9 december 2019 6 Europese JPND subsidies voor Alzheimercentrum Amsterdam
Delen

Alzheimercentrum Amsterdam krijgt 6 Europese subsidies van het EU Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research (JPND). De subsidies van totaal ruim 2 miljoen euro zijn voor onderzoek naar behandeling op maat bij hersenziekten die dementie veroorzaken, zoals de ziekte van Alzheimer of Frontotemporale dementie. JPND is een onderzoeksinitiatief van 30 landen, opgezet om de groeiende uitdaging van neurodegeneratieve aandoeningen aan te pakken.

Binnen JPND werken Nederland en 29 andere landen samen om de enorme uitdagingen van neurodegeneratieve ziekten aan te pakken. Dit zijn ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop der jaren zenuwcellen afsterven. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Alzheimer, Frontotemporale dementie en de ziekte van Parkinson. Binnen de subsidieronde voor projectvoorstellen op het gebied van behandeling op maat (personalised medicine) zijn in totaal 18 subsidies toegekend. Bij 11 hiervan zijn Nederlandse onderzoekers betrokken, waarvan bij 6 projecten onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam. De projecten starten in 2020.

6 JPND subsidies voor alzheimercentrum 

Onderzoekers van het alzheimercentrum hebben voor zes verschillende projecten over behandeling op maat subsidies gekregen:

  • SORLA-FIX | Henne Holstege (projectleider)
    SORLA-FIX: Mutaties in het SORL1 gen kunnen leiden tot een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer. Met dit project willen de onderzoekers achterhalen hoe dit komt, en onderzoeken of we het effect van de mutaties teniet kunnen doen. Zo kunnen we  in de toekomst deze mutatie-dragers gericht behandelen.
  • bPRIDE | Charlotte Teunissen (projectleider)
    bPRIDE wil bloedtests ontwikkelen om de belangrijkste vormen van dementie te diagnosticeren. bPRIDE brengt duizenden eiwitten in bloed in kaart in een ongeëvenaard grote groep patiënten. Hierdoor kan bPRIDE ook bepalen wat de belangrijkste processen zijn die leiden tot de veranderingen bij deze vormen van dementie.
  • DIPPA-FTD | Yolande Pijnenburg (projectleider)
    DIPPA-FTD richt zich op de niet-genetische vormen van frontotemporale dementie (FTD). Het einddoel is het ontwerp van een diagnostisch en prognostisch paradigma voor FTD. Er worden 750 patiënten onderzocht op welke klinische maten, neuroimaging parameters en nieuwe biologische markers en exosomaal microRNA kunnen helpen bij het onderscheid tussen FTD en primair psychiatrische aandoeningen.
  • PMI-AD | Pieter Jelle Visser
    Precision Medicine Interventions in Alzheimer’s Disease (PMI-AD) doet onderzoek naar de behandeling van subtypes binnen de ziekte van Alzheimer. De subtypes worden gedefinieerd aan de hand van genetisch en biomarkeronderzoek. In diermodellen worden passende geneesmiddelen voor deze subtypes onderzocht en een aantal van deze geneesmiddelen worden vervolgens in proefpersonen met de ziekte van Alzheimer getest.
  • EURO-FINGERS | Philip Scheltens
    Het doel van EURO-FINGERS is om een ’toolbox’ te ontwikkelen om te komen tot een persoonlijke gerichte aanpak van leefstijlwijze en interventie gericht op het voorkómen van dementie.
  • E-DADS | Wiesje van der Flier
    E-DADS heeft als doel om de grote variatie in manifestatie van de ziekte van alzheimer te ontrafelen met behulp van het identificeren van subtypes, gebaseerd op MRI, cognitie en biomarkers. Vervolgens proberen de onderzoekers genetische en leefstijl-factoren te identificeren die de verschillende subtypes voorspellen. Het identificeren van subgroepen is van groot belang om op termijn behandeling op maat aan te kunnen bieden.

>> Voor een overzicht van alle projecten die subsidie hebben ontvangen binnen het thema behandeling op maat, zie de website van JPND.

Meer informatie

Op deze website vindt u binnenkort meer informatie.

6 Europese subsidies voor Alzheimercentrum Amsterdam

Staf Alzheimercentrum Amsterdam
v.l.n.r. Rik Ossenkoppele, Jort Vijverberg, Astrid Hooghiemstra, Philip Scheltens, Betty Tijms, Yolande Pijnenburg, Pieter Jelle Visser, Wiesje van der Flier, Niels Prins, Sietske Sikkes, Charlotte Teunissen, Femke Bouman, Evelien Lemstra, Marissa Zwan en Henne Holstege. 

Top
Volg ons via