Doneer nu

Preciezere prognose bij cognitieve problemen

Datum: 14 september 2019 Preciezere prognose bij cognitieve problemen 1
Delen

Innovatieve rekenmodellen kunnen met behulp van biomarkers vaststellen hoe groot het risico is op dementie bij mensen met milde cognitieve stoornissen. Deze modellen voorspellen door het combineren van biomarkergegevens  en kenmerken van de patiënt het individuele risico op achteruitgang. Een groep van Europese en Amerikaanse onderzoekers komt tot deze resultaten. Onderzoeksleider Wiesje van der Flier van Alzheimercentrum Amsterdam: ‘Artsen op de geheugenpoli weten vaak niet hoe ze patiënten met deze problemen kunnen adviseren. Tot nu konden ze enkel spreken in algemene termen als: ‘er is een kans van 50% dat u met deze klachten dementie gaat ontwikkelen’. Dat geeft veel onrust en onduidelijkheid. Nu kunnen behandelaars met onze online tool veel gerichter en persoonlijker met patiënten bespreken of ze een hoog risico op dementie hebben – of juist niet.’ De studie is gister  gepubliceerd in Lancet Neurology.

Individuele prognose

Wanneer mensen zich met geheugenklachten op de poli melden, krijgen zij onder andere een MRI-onderzoek en ook hun hersenvocht kan worden geanalyseerd. Bij milde cognitieve stoornissen is het echter nu nog lastig om deze biomarker gegevens te vertalen in een precieze prognose. Wiesje van der Flier en haar collega’s introduceren nu rekenmodellen die juist wel een individuele en precieze prognose kunnen geven.

 

 

 

“‘We kunnen met deze modellen het individuele risico op dementie voorspellen. Het voorspel-model geeft ook aan als de kans op dementie juist klein is. In dat geval kunnen behandelaars deze patiënten geruststellen.”
Wiesje van der Flier

 Preciezere prognose bij cognitieve problemen Wiesje van der Flier

Juiste diagnose en zekerheid

Er is nog geen effectieve therapie beschikbaar wanneer de diagnose alzheimer is gesteld. Maar dit model geeft de patiënt wel antwoord op de vraag ‘wat kan ik verwachten?’ en geeft zo ook zekerheid. Patiënten hebben dan de mogelijkheid om bijvoorbeeld zorg te gaan organiseren. Van der Flier: ‘Voor onze rekenmodellen hebben we de biomarker-gegevens van een groot aantal patiënten uit vier internationale studies geanalyseerd. We keken naar patiënten die wel en geen dementie kregen. We hebben geanalyseerd hoe onze voorspelde kansen overeenkwamen met het daadwerkelijk optreden van dementie. Deze individuele aanpak is uniek en bovendien wereldwijd toepasbaar.’

ABIDE studie

Dit onderzoek is onderdeel van ABIDE, Alzheimer’s Biomarkers in Daily Practice. ABIDE richt zich op betere diagnostiek met bestaande technieken. Dit onderzoek valt ook onder Deltaplan Dementie en is gesubsidieerd door ZonMw Memorabel en Alzheimer Nederland.

Interview NRC

Vandaag staat in het NRC een artikel met Wiesje van de Flier.
> Lees hier het artikel

Preciezere prognose bij cognitieve problemen 2

Top
Volg ons via