Doneer nu

ABIDE Communication

Projectleiders: Prof. dr. W.M. van der Flier & prof. dr. E.M.A. Smets

Subsidiegever(s): Health Holland

Looptijd: 2017 – 2021

Dementie is een complexe aandoening, waaraan veel verschillende ziekten ten grondslag kunnen liggen. De uiting en het verloop van deze ziektes verschilt enorm tussen patiënten. Deze verschillen maken gesprekken die de arts met de patient voert tijdens het diagnostisch proces extra moeilijk, want wat voor de ene patient geldt, is niet zo voor een ander.

Daarnaast breidt het aantal diagnostische mogelijkheden uit door ontwikkeling van nieuwe onderzoeken. Diagnose van een van de onderliggende ziektes in een vroeg stadium, nog voor er sprake is van dementie, lijkt nu mogelijk. Deze ontwikkeling is positief, maar brengt ook nieuwe vragen en dilemma’s met zich mee, vooral omdat er nog geen genezing mogelijk is.

ABIDE-Communication heeft als doel zowel artsen als patiënten en naasten te ondersteunen in de communicatie rondom de diagnostische onderzoeken en de uitslag van deze onderzoeken. Dit willen we bereiken door onderzoek te doen naar arts-patiënt communicatie. Zo onderzoeken wij bijvoorbeeld welke informatie het belangrijkst wordt gevonden, hoe en wanneer de informatie het beste gegeven kan worden, of op welke manier bepaalde resultaten het beste besproken kunnen worden.

Vanuit de resultaten van ons onderzoek ontwikkelen we concrete adviezen en hulpmiddelen waar zowel artsen, als patiënten en naasten gebruik van kunnen maken.

ABIDE Communication

 

 

 

 

 

 

 

 

Projectleiders: Prof. dr. W.M. van der Flier & prof. dr. E.M.C.A Smets

Onderzoeker: dr. Leonie, N.C. Visserdrs. A.D. Fruijtier

ABIDE Delphi 3

 

 

ABIDE Delphi 4

Top