Doneer nu

Biochemicus Henne Holstege met 100-plus onderzoek bij EenVandaag

Datum: 22 oktober 2020 Alzheimer: de sleutel ligt in de genen
Delen

Henne Holstege, biochemicus en projectleider van het 100-plus onderzoek, is vanavond om 18.15 uur te gast bij EenVandaag, het actualiteitenprogramma met het laatste nieuws en achtergronden uit binnen- en buitenland op NPO1. Bij EenVandaag vertelt ze over hoe het kan dat sommige mensen 100 jaar worden zonder cognitieve klachten.

Henne Holstege

Henne Holstege

Henne Holstege is al ruim 5 jaar projectleider van het 100-plus onderzoek. Na honderden gesprekken en talloze bloed- en weefselonderzoeken weet ze het helemaal zeker: het zit voor een heel groot deel in de genen. “Alzheimer is een ziekte die zich langzaam openbaart. Sommige mensen krijgen op relatief jonge leeftijd al met alzheimer krijgen, het merendeel krijgt er pas op latere leeftijd mee te maken. Een belangrijk kenmerk van de ziekte is dat zich langzaam eiwitten ophopen tussen en in de zenuwcellen in de hersenen. Uiteindelijk sterven de hersencellen af. Het ophopen begint al zo’n 20 jaar voordat patiënten er iets van merken. Echter, sommige mensen halen de 100 en zijn daarbij cognitief nog helemaal gezond. Doordat de kans op dementie oploopt met de leeftijd, hebben deze mensen als het ware alle kans gehad om dement te worden en toch kregen ze de ziekte niet. Dus mensen die ouder zijn dan 100 en daarbij geen enkele tekenen van dementie vertonen vormen hele bijzondere groep mensen uit onze populatie: juist deze mensen onderzoekt Holstege met haar team.

De vraag is: waaróm hebben deze mensen geen last van deze eiwitten? Bouwen zij deze eiwitten niet op? Begint de opbouw later? Ruimen ze de eiwitten misschien heel effectief op? Is het een combinatie van deze factoren? Waarschijnlijk heeft iedere cognitief gezonde honderdplusser zijn eigen unieke ‘manier’ om dementie te ontlopen”, vertelde Henne Holstege tijdens een interview in het populaire wetenschappelijke tijdschrift JANUS van Amsterdam UMC.
> lees hier het hele interview

Bekijken het item van EenVandaag

Meer informatie

Top
Volg ons via