Doneer nu

Nu in de winkel: het boek Eeuwige Lente van Jetske van der Schaar

Datum: 29 oktober 2020 Nu in de winkel: het boek Eeuwige Lente van Jetske van der Schaar 1

Vanaf vandaag ligt het boek Eeuwige Lente in de winkel. Een prachtig verhaal van Jetske van der Schaar: schrijver, onderzoeker én drager van een gen dat ervoor zorgt dat zij de ziekte van Alzheimer krijgt zodra ze midden vijftig zal zijn. Jetske is ook promovenda bij Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC. Ze onderzoekt medisch-ethische dilemma’s in vroege stadia van alzheimer. Regelmatig schrijft en spreekt ze over erfelijke dementie.

Eeuwige Lente

Nu in de winkel: het boek Eeuwige Lente van Jetske van der SchaarJij en ik dragen een uiterste houdbaarheidsdatum op de onderkant van onze ziel. Het verschil is dat ik de mijne weet. Zodra ik midden vijftig ben, verlies ik mijn verstand. Letterlijk en onvermijdelijk.

Ik groeide zonder grootouders op, denkend dat mijn leven was begonnen als een onbeschreven blad. Wanneer ik er hard genoeg mijn best voor deed, was alles mogelijk. Ik maakte carrière, vond een lieve vriend en kocht met hem een huis. De wereld lag aan mijn voeten.

Tot mijn moeder alzheimer kreeg. Rond haar vijfenvijftigste. Het was alsof ze levend stierf. Ik miste haar, terwijl ze voor me zat en worstelde met alles wat ze niet meer kon en wie ze niet meer was. Ze gleed weg en ik stond machteloos.

De ziekte bleek erfelijk te zijn, met een kans van 50 procent. Wilde ik een DNA-test doen? Ik probeerde het duivelse dilemma te ontwijken, maar mijn lot leek zich in huiveringwekkend detail voor mijn ogen te ontvouwen.

Niets was nog vanzelfsprekend. Alles wat ik had opgebouwd, brokkelde af. Op de tekening van mijn toekomst bleek reeds een vraag geschreven: laat ik me leiden door angst, of durf ik te vertrouwen op geluk?

Eeuwige Lente is een dans met de dood als een ode aan het leven, een verhaal van liefde en een strijd voor hoop.

Paperback, 384 pagina’s
ISBN:  978 90 446 4428 9

Boek online kopen

Aegon is sponsor van het boek

De missie van Aegon is mensen in staat te stellen zelf bewust keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst. Mensen met alzheimer kunnen geen zelf bewuste keuzes maken. Daarom sponsoren ze sinds 2002 Alzheimercentrum Amsterdam en nu ook het boek Eeuwige Lente van Jetske van de Schaar. Lees hier het interview met Jetske en Aegon.
Ook Alzheimer Nederland heeft een bijdrage gegeven voor het boek.

Meer informatie

Over de ziekte van Azheimer

Jetske in de media

Nu in de winkel: het boek Eeuwige Lente van Jetske van der Schaar 2
Klik op de afbeelding om de uitzending van 29 oktober te beluisteren. Het fragment met Jetske start op 7:00

Top
Volg ons via