Doneer nu

Documentaire: Jetske’s race – Op weg naar de alzheimerpil?  

Datum: 21 september 2019 Alzheimer 10-Daagse 2019
Delen

Nieuwe KRO-NCRV documentaire: Jetske’s race  

Op weg naar de alzheimerpil? 

Jetske's race

Jetske van der Schaar | fotograaf Anouk de Kleermaeker, studio309.nl

Op dit moment is Jetske van der Schaar (38) nog een kerngezonde jonge vrouw. Ze schrijft journalistieke artikelen en boeken, heeft een bloeiende liefdesrelatie en rent met enige regelmaat lange afstanden. Maar Jetske is verwikkeld in een race tegen de tijd. Ze is draagster van het alzheimer-gen. Medici noemen het ‘een doodvonnis’: zij zal onherroepelijk de ziekte van Alzheimer krijgen. Zeer waarschijnlijk doen zich over tien tot vijftien jaar al de eerste verschijnselen van dementie voor. En net als haar moeder, haar oma en haar opa zal Jetske daar op jonge leeftijd aan overlijden.

Regisseur Gisèla Mallant en interviewer Frénk van der Linden volgden voor KRO-NCV een klein jaar hoe Jetske, in eendrachtige samenwerking met Philip Scheltens, veelvuldig onderscheiden hoogleraar Neurologie, tevens directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, probeert het bewustzijn over de ziekte van Alzheimer te vergroten.

De documentaire ‘Jetske’s race – Op weg naar de alzheimerpil?’ is eveneens de weerslag van een moeizame strijd die Jetske en Philip Scheltens voeren. Gezamenlijk proberen zij hier in Nederland baanbrekend internationaal wetenschappelijk onderzoek naar een medicijn uit de startblokken te krijgen, onderzoek dat mogelijkerwijs een oplossing voor het dementievraagstuk (inmiddels wel omschreven als volksziekte nummer één) dichterbij kan brengen. Dit is voor Jetske haar enige, minieme kans op overleving. Voor deze studie is zij de ideale proefpersoon, omdat het in haar geval gaat om de puurste vorm van de ziekte van Alzheimer: niet als effect van veroudering, maar als gevolg van erfelijkheid.

In hun gevecht met de tijd moeten Jetske en Philip rekening houden met kritische medisch-ethische commissies, onder andere die van Scheltens eigen Amsterdam UMC. Die is gebonden aan strenge zorgvuldigheidseisen voor elk nieuw onderzoek, en geeft daarom niet zomaar toestemming. De commissie vindt onder meer dat er geen proeven mogen worden gedaan die haar lichaam zouden kunnen beschadigen, ook al wil zij zelf dit risico wél nemen. Dit leidt tot spanningen, onbegrip en frustraties.

‘Jetske’s race’ is een portret van één van de honderdduizenden Nederlanders die worstelen met de ziekte van Alzheimer: een vrouw die uniek is door haar strijdbaarheid, haar opofferingsgezindheid en haar doorzettingsvermogen.

Over KRO-NCRV

Wij geloven in een liefdevolle samenleving waarin plek is voor iedereen. Een samenleving die draait om iets minder ‘mij’, en iets meer ‘wij’. Laten we wat meer naar elkaar omkijken.

Jetske’s race – Op weg naar de alzheimerpil?, zaterdag 21 september, 21.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Speciaal programmaonderdeel tijdens de Alzheimer Actueel op 19 september is de preview van deze documentaire.


De uitzending van deze documentaire is onderdeel van de Alzheimer 10-Daagse. 10 dagen met 10 activiteiten in de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op 21 september om (extra) aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziektes die dementie veroorzaken.

U kunt ook helpen. Doneer nu en steun vandaag nog het onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam om deze ziektes zo snel mogelijk behandelbaar te maken!

Top
Volg ons via