Doneer nu

Uitzending Koffietijd over dementie

Datum: 14 mei 2019 Uitzending Koffietijd over dementie
Delen

Op dinsdag 14 mei stond de uitzending van Koffietijd in het teken van dementie. ‘Hoe kunnen we ons het best opstellen tegenover mensen met dementie?’, dat is de vraag waar ze met Koffietijd antwoord op wilden geven. Aan tafel zaten onder andere onze directeur en hoogleraar neurologie Philip Scheltens samen met drager van het Alzheimer gen, Jetske van der Schaar en Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland.

Deze aflevering terugkijken

Op de website van Koffietijd kan je fragmenten van deze aflevering terugkijken:

  • Hoe kunnen we ons het best opstellen tegenover mensen met dementie?
    Fragement van Philip Scheltens, Jetske van der Schaar en Gerjoke Wilmink
    > bekijk fragment
  • Tips om mensen met een vorm van dementie beter te kunnen benaderen
    Sarah Blom strijdt samen met haar familie voor mensen met dementie. Als ouderenpsycholoog sprak zij met duizenden ouderen met dementie en schreef daar een boek over. Met haar broers en moeder maakte zij daarna een theatervoorstelling: ‘Dag Mama’, die laat zien hoe om te gaan met deze ziekte.
    > bekijk fragment
  • Het openingsnummer van de voorstelling ‘Dag Mama’
    David Blom zingt het openingsnummer dat is geschreven door zijn broer Misha voor de voorstelling ‘Dag Mama’.

    > bekijk fragment

  • ”Wanneer hij in de winkel niet meer weet waar zijn bankpas is, help hem dan!”
    De vader van Radio DJ Frank van der Lende kreeg de diagnose Alzheimer op 61-jarige leeftijd. Voor beiden een grote klap. Hoe ga je verder als relatief jonge man met dementie en hoe gaan
    we er mee om? In samenwerking met Alzheimer Nederland maakte Frank een YouTube serie over de ziekte.
    > bekijk fragment
  • ”Mensen hebben echt angst voor de ziekte”
    Via Facebook konden mensen vragen stellen over dementie aan het chatpanel. Dr. Philip Scheltens, Jetske van der Schaar en Gerjoke Wilmink zaten klaar om zo veel mogelijk vragen te beantwoorden, maar wat was nu de meest gestelde vraag?
    > bekijk fragement
  • Pete D Moore – Een ziekte met een naam

Samen dementievriendelijk

Goed omgaan met iemand die een vorm van dementie heeft is lastig. Er zijn manieren waarop je het voor zowel jezelf als deze persoon veel aangenamer kunt maken en zelfs kunt helpen. Vergeet vooral niet: iemand blijft wie hij is, ook al heeft hij dementie! Om een dementievriendelijke samenleving te kunnen vormen is het heel belangrijk dat mensen weten hoe je GOED om kunt gaan met dementie. Dat is dan ook gelijk het ezelsbruggetje. GOED staat voor: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dankjewel zeggen. Wil jij iemand met dementie helpen? Ga naar de website van Samen dementievriendelijk. Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en was onderdeel van het Deltaplan Dementie.

bron: Koffietijd

Top
Volg ons via