Doneer nu

Promotie Francien de Leeuw: voedingstoffen en ziektebeloop bij Alzheimer

Datum: 30 november 2020 F. de Leeuw
Delen

Vandaag om 13.45 uur promoveert Francien de Leeuw. Zij onderzocht de relatie tussen voedingstoffen in het bloed en ziektebeloop bij de ziekte van Alzheimer. Ze keek hoe concentraties van voedingsstoffen in het bloed samenhingen met hersenschade bij de ziekte van Alzheimer en ziektebeloop.

Ze vond dat hogere concentraties vitamine E in de hersenen samenhingen met minder ontstekingscellen. Deze ontstekingscellen zijn vaak (over)actief bij de ziekte van Alzheimer. Ook vond ze dat hogere concentraties vitamine E samenhingen met meer eiwitten in de hersenen die een maat zijn voor een gezonde hersenfunctie.

Vervolgens keek Francien naar de relatie tussen verschillende voedingsstoffen en ziektebeloop. Hierbij onderzocht ze patiënten met geheugenklachten maar zonder dementie en mensen met dementie. Ze vond een subtiele samenhang tussen sommige voedingstoffen en snellere achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer. Deze samenhang lijkt anders voor mensen met en zonder dementie. Bij mensen met geheugenklachten maar zonder dementie hing een hoger LDL-cholesterol (slechte cholesterol) samen met snellere achteruitgang. Bij mensen met Alzheimer dementie hing juist een lager uridine (bouwstenen waaruit DNA- en RNA-moleculen zijn opgebouwd en de vorming van hersenverbindingen en de celwanden van zenuwbanen ondersteunt) samen met snellere achteruitgang.

Het proefschrift van Francien draagt bij aan het identificeren van voedingsfactoren die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer. Een volledige versie van haar proefschrift vindt u op: https://books.ipskampprinting.nl/thesis/548907-leeuw

Meer informatie

Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt met subsidie van NWO, WUR, Danone Research, FrieslandCampina en DSM

Top
Volg ons via