Doneer nu
Handleiding

Voedingsvragenlijst een betrouwbare maat voor voedingsinname, ook bij mensen met dementie

augustus 2020
Delen
Voedingsvragenlijsten geven een betrouwbare schatting van de voedingsinname, ook bij mensen met milde geheugenstoornissen of dementie. Dat blijkt uit een publicatie van het NUDAD onderzoek. Deze resultaten benadrukken dat we voedingsvragenlijsten kunnen gebruiken om de rol van voeding bij dementie verder te onderzoeken.

De onderzoeksvraag

Gezonde voeding helpt de hersenen gezond te houden. Maar hoe voeding precies kan helpen bij de ziekte van Alzheimer is nog niet bekend. Dat komt, omdat voeding lastig te onderzoeken is. Voor voedingsonderzoek is het belangrijk voedingsinname goed te kunnen meten. Eerdere onderzoeken in gezonde mensen lieten zien dat voedingsvragenlijsten een betrouwbare schatting geven van voedingsinname. Maar voor mensen met geheugenklachten of dementie kan het invullen van voedingsvragenlijsten lastig zijn. Daarom onderzochten we of een voedingsvragenlijst een betrouwbare maat is voor voedingsinname bij mensen met geheugenklachten of dementie.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek maakten we gebruik van een voedingsvragenlijst die speciaal ontwikkeld is voor de Nederlandse bevolking. Om te onderzoeken of de vragenlijst betrouwbaar is bij mensen met geheugenklachten en dementie vroegen we 90 deelnemers van het NUDAD onderzoek een voedingsvragenlijst in te vullen en bloed af te geven. De groep NUDAD deelnemers bestond uit mensen met dementie door de ziekte van Alzheimer, mensen met milde geheugenstoornissen en gezonde mensen. Vervolgens keken we of inname van een voedingsstof samenhing met bloedwaardes van dezelfde voedingstof. Er is bijvoorbeeld samenhang als uit de voedingsvragenlijst  een hoge voedingsinname van vitamine C wordt berekend en de concentraties van vitamine C in het bloed zijn ook hoog. Dit onderzochten we voor 10 verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en visvetzuren.

De resultaten

We vonden dat voor zes vitamines en drie visvetzuren de voedingsvragenlijst redelijk samenhing met de concentraties in het bloed. Deze resultaten waren hetzelfde voor mensen met dementie door de ziekte van Alzheimer, mensen met milde geheugenstoornissen en gezonde mensen. Onze resultaten zijn vergelijkbaar met resultaten van eerdere onderzoeken in gezonde mensen. Dit betekent dat de voedingsvragenlijst dus even betrouwbaar is in gezonde mensen als in mensen met dementie door de ziekte van Alzheimer.

Wat levert het op?

Onze resultaten betekenen dat deze voedingsvragenlijst een betrouwbare maat is voor voedingsinname in mensen met dementie of milde geheugenstoornissen. We kunnen deze voedingsvragenlijsten dus gebruiken om de rol van voeding bij dementie verder te onderzoeken.

Samenwerking en subsidie

Dit onderzoek is onderdeel van het NUDAD onderzoek. Het NUDAD onderzoek is mogelijk gemaakt door NWO-FCB en is een publiek private samenwerking met Wageningen University & Research, Friesland Campina, Nutricia en DSM.

Meer informatie 

Artikel in ScienceDirect (Engels)

DEEL
2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • G.Michels schreef:

    Is dit een vragenlijst alleen voor mensen met beginnende dementie of geheugenverlies? Vind het een beetje vaag.

  • Astrid Hooghiemstra schreef:

    De vragenlijst was oorspronkelijk ontwikkeld voor gezonde mensen. In dit onderzoek is gekeken of de vragenlijst ook goed werkt bij mensen met milde geheugenklachten en bij mensen met dementie door de ziekte van Alzheimer. En dat was zo, voor beide groepen. Ik hoop dat dit helpt. Hartelijke groet, Astrid van het Alzheimercentrum

Top
Volg ons via