NUDAD

Onderzoek naar de relatie tussen voeding en het geheugen.
Lees de blogartikelen van dit onderzoek Ga naar blog

Projectleider: prof. dr. W. van der Flier

Subsidiegever: NWO-FCB

Looptijd: 2015 – 2019

NUDAD is een onderzoek naar de rol van voeding bij het ontstaan van Alzheimer. We weten dat een gezond dieet helpt om het risico op alzheimer te verkleinen. We weten ook dat patiënten met dementie vaak een ongezonde voedingsstatus hebben. Maar we weten niet wat daar de oorzaak van is: vergeten mensen te eten? Verbruiken ze meer energie? Of worden de voedingsstoffen minder goed opgenomen? En zou gezonde voeding kunnen helpen om de cognitieve achteruitgang te vertragen? Op die vragen probeert NUDAD een antwoord te vinden. Dit doen we door een aantal voedingsvragen te stellen aan alle patiënten die ons Alzheimercentrum bezoeken. Bij een kleinere groep van patiënten met subjectieve geheugenklachten, milde cognitieve stoornissen of de ziekte van Alzheimer doen we uitgebreidere metingen om de voedingsstatus te bepalen. We hopen dat dit onderzoek ons helpt om richtlijnen voor gezonde voeding speciaal voor mensen met een vroege vorm van alzheimer op te stellen. Ook hopen we dat de resultaten van het onderzoek helpen om nieuwe interventieonderzoeken gericht op voeding beter vorm te geven.

NUDAD 1

 

 

 

 

 

 

Projectleider: prof. dr. W. van der Flier

Onderzoekers: drs. F. de Leeuw, drs. A. Doorduijn

Wageningen University

FrieslandCampina

Nutrici

DSM

Top