Doneer nu

3 vragen aan: Joke Kortekaas deelnemer SCIENCE onderzoek

Datum: 30 december 2019 3 vragen aan: Joke Kortekaas deelnemer SCIENCE onderzoek
Delen

Wij zijn alle deelnemers aan ons onderzoek ontzettend dankbaar. Zonder hun inzet zouden wij geen onderzoek kunnen doen. Hieronder stellen we graag Joke Kortekaas aan u voor, zij is deelnemer aan SCIENCe onderzoek en vertelt waarom ze meedoet aan onderzoek.

1. Wie is Joke Kortekaas?

Voormalig onderwijzeres Joke Kortekaas is 68 jaar en woont samen met poes Buja in Alkmaar. Ze stond 24 jaar met veel plezier voor de klas. Door fysieke problemen moest zij eerder stoppen met werken. Ze heeft een zware periode achter de rug die in het teken stond van revalideren. Joke kreeg namelijk twee nieuwe heupen en dat zette haar leven danig op zijn kop. “Gelukkig heb ik in deze zware periode een leuke hobby gevonden. Ik ben begonnen met kleurjaren en dat hield me op de been. Ieder jaar staat bij in het teken van een bepaalde kleur.” Dit gaf Joke de nodige energie. Ze is nu een actieve dame, klust veel in huis, schildert en houdt van breien, lezen en koken. En ze komt weer vooruit met haar nieuw heupen!

2. Waarom doet u mee aan het SCIENCe onderzoek?

Joke Kortekaas heeft veel ‘ervaring’ met de ziekte van Alzheimer. Er lijkt sprake van een erfelijke aanleg voor alzheimer in haar familie. Dat was de belangrijkste reden voor haar om aan het SCIENCE onderzoek deel te nemen. Joke: “In mijn familie komt de ziekte van Alzheimer vaak voor. Tien broers en zussen van mijn vader kregen de ziekte. Gelukkig kon de zorg voor mijn oudste ooms en tantes gemakkelijk geregeld worden. Bij de jongere tantes is dat nu veel moeilijker. Er moet nu eerst iets ergs gebeuren voordat er zorg kan worden ingeschakeld. Dit vind ik heel erg om te zien. Nu wonen er nog drie tantes thuis en wordt een groot beroep op mantelzorgers gedaan. Als ze in de war zijn en er niemand in huis is, bellen ze mij wel meer dan 20 keer per dag.”

Toen Joke 60 werd, de leeftijd waarop bij haar tantes alzheimer begon, liet ze zich onderzoeken op de ziekte. Als ze een risico op de ziekte zou hebben, wil ze zich hierop kunnen voorbereiden. Via haar huisarts kwam ze terecht bij Geriant in Alkmaar. Daar werd ze doorverwezen naar Alzheimercentrum Amsterdam vanwege betere onderzoeken. Joke: “De eerste keer dat ik bij het alzheimercentrum kwam was voor de screeningsdag. Een hele dag waarin allemaal testen plaatsvinden. Ik vond het een heel spannende dag en was al om 5 uur opgestaan om op tijd te komen. Twee weken later kreeg ik van dokter Scheltens de uitslag en gelukkig kwam er uit, dat ik (nog) geen alzheimer had. Wel werd mij gevraagd of ik aan wetenschappelijk onderzoek mee wilde doen.”

3. Wat houdt deelname aan het SCIENCe onderzoek in?

Joke doet al 6 jaar mee aan onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam. Zo heeft ze aan verschillende onderzoeken meegedaan. Nu is ze deelnemer aan het SCIENCE onderzoek. Een keer per jaar komt ze naar het Alzheimercentrum voor verschillende tests en gesprekken met een neuropsycholoog en een neuroloog. “Omdat het wetenschappelijk onderzoek is, krijg ik geen uitslag van deze dag. Alleen als er afwijkende uitslagen zijn, dan neemt de neuroloog contact op. Ik vind het een rustig idee dat ik ieder jaar wordt getest. En ik bezoek diverse evenementen van Alzheimercentrum Amsterdam. Zo blijf ik op de hoogte van allerlei ontwikkelingen rond de ziekte van Alzheimer. Dat geeft mij altijd weer een goed gevoel omdat ik met mijn deelname aan het onderzoek heb bijgedragen. Al is het maar een klein beetje natuurlijk.”

Meer informatie

Top
Volg ons via