Doneer nu

Een Vidi- en een Veni-beurs voor Alzheimercentrum Amsterdam onderzoekers

Datum: 5 november 2020 Een Vidi en een Veni voor Alzheimercentrum Amsterdam onderzoekers 2
Delen

NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, heeft afgelopen week de jaarlijkse Veni-en Vidi-beurzen toegekend aan onderzoekers van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten. Alzheimercentrum Amsterdam was dit jaar succesvol met zowel een Vidi- als een Veni-beurs.

Vidi-beurs voor Betty Tijms: Sterke hersenverbindingen tegen dementie

Een Vidi en een Veni voor Alzheimercentrum Amsterdam onderzoekersVidi-beurzen zijn acht ton en bedoeld voor ervaren onderzoekers. Ze kunnen met het geld gedurende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Tijms werkt sinds 2011 als senior onderzoeker bij Alzheimercentrum Amsterdam. Haar werk richt zich op de rol van hersennetwerken bij cognitive achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer.

Betty Tijms ontving een Vidi-beurs voor haar project naar sterke hersenverbindingen tegen dementie. Sterke verbindingen tussen hersengebieden zijn belangrijk voor het denkvermogen. De ziekte van Alzheimer verstoort hersenverbindingen en veroorzaakt dementie. Echter, mensen met sterke hersenverbindingen vertonen een trager ziektebeloop. Tijms bestudeert welke biologische processen bijdragen aan sterke hersenverbindingen nieuwe manieren te vinden die de ziekte van Alzheimer kunnen vertragen.

Veni-beurs voor Anita van Loenhoud: Reservecapaciteit van de hersenen bij alzheimer

Lunch & Learn: Cognitieve reserveVeni-beurzen zijn voor talentvolle jonge onderzoekers. Ze krijgen maximaal 250 duizend euro waarmee ze gedurende drie jaar hun wetenschappelijke ideeën verder kunnen ontwikkelen. Van Loenhoud werkt sinds 2014 bij Alzheimercentrum Amsterdam. Vorig jaar promoveerde zij op het onderwerp cognitive reserve bij de ziekte van Alzheimer. Momenteel zet zij haar werk voort als senior onderzoeker.

Anita van Loenhoud ontving een Veni-beurs voor haar project naar reserve-capaciteit van de hersenen bij alzheimer. Waarom krijgen sommige mensen met de ziekte van Alzheimer minder snel geheugenproblemen dan anderen? Van Loenhoud onderzoekt de ‘reservecapaciteit’ van de hersenen, door verschillen tussen patiënten in het beloop van symptomen en hersenveranderingen te meten. Deze kennis bevordert de ontwikkeling van nauwkeurigere prognostische tools en nieuwe ziekte-remmende behandelingen bij alzheimer.

Meer informatie

Top
Volg ons via