Doneer nu
Alzheimercentrum Amsterdam

Promotie Anita van Loenhoud | Cognitieve Reserve

Datum: 1 augustus 2019 Symposium en Promotie Anita van Loenhoud  | Cognitieve Reserve

Meer cognitieve reserve bij hoger opgeleiden

Anita van Loenhoud deed onderzoek naar cognitieve reserve bij de ziekte van Alzheimer. Cognitieve reserve beschrijft het vermogen van de hersenen om op een normaal denkniveau te blijven functioneren na het optreden van hersenschade. In haar onderzoek laat ze zien dat mensen met een hoger opleidingsniveau en groter hersenvolume méér cognitieve reserve hebben; zij kunnen dus relatief veel hersenschade verdragen zonder dat dit tot vergeetachtigheid en andere denkproblemen leidt.

Daarnaast heeft Van Loenhoud een nieuwe methode ontwikkeld om cognitieve reserve te meten aan de hand van neuropsychologische testscores en hersenscans. Deze maat voor cognitieve reserve bleek samen te hangen met individuele verschillen in de snelheid van het klinisch beloop van de ziekte van Alzheimer. In de toekomst zou deze cognitieve reserve-maat door artsen gebruikt kunnen worden om een nauwkeurigere prognose bij patiënten te stellen. Ook kan kennis over cognitieve reserve gebruikt worden bij de ontwikkeling van levensstijl-interventies om symptomen van de ziekte van Alzheimer te beperken of zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorafgaand aan de promotie wordt een symposium gehouden, waarbij vier experts cognitieve reserve vanuit verschillende perspectieven zal behandelen. De experts zijn prof. dr. Yaakov Stern van Columbia University, prof. dr. Michael Ewers van Műnchen University, dr. Rik Ossenkoppele van Alzheimercentrum Amsterdam en prof. dr. Paul Lucassen van de Universiteit van Amsterdam. De historie en theorie achter cognitieve reserve komen aan bod, evenals (functionele en structurele) neuroimaging studies die zich met dit onderwerp hebben beziggehouden en daarnaast worden relevante wetenschappelijke inzichten vanuit muis-modellen besproken.

> aanmelden symposium

PROGRAMMA SYMPOSIUM 18 SEPTEMBER 2019

09:00 – 09:30 uur Ontvangst met koffie en thee
09:30 – 10:00 uur Yaakov Stern
10:00 – 10:30 uur Paul Lucassen
10:30 – 11:00 uur Pauze
11:00 – 11:30 uur Rik Ossenkoppele
11:30 – 12:00 uur Michael Ewers

LOCATIE SYMPOSIUM

De Veranda
Amstelveenseweg 764
1081 JK Amsterdam
www.deveranda.nl

PROMOTIE

Tijd: 13.45 uur
Locatie: Aula, hoofdgebouw Vrije Universiteit
Titel: Cognitive reserve in Alzheimer’s disease – a perspective on the flourishing and withering of the brain
Promotoren: Prof. dr. Wiesje van der Flier (promotor) en dr. Rik Ossenkoppele (co-promotor)

Top
Volg ons via