Doneer nu

ZonMw-subsidie naar de effecten van coronamaatregelen bij alzheimer

Datum: 15 september 2020 ZonMw-subsidie naar de effecten van coronamaatregelen bij alzheimer
Delen

Voor onderzoek naar de psychosociale effecten van coronamaatregelen op mensen met de ziekte van Alzheimer en hun mantelzorgers krijgen onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC ruim drie ton subsidie van ZonMw. Hoogleraar Wiesje van der Flier is verheugd: “Juist onze patiënten worden extra hard geraakt door corona en alle maatregelen. In deze moeilijke tijd is deze subsidie daarom extra welkom.”

Het onderzoek heeft als doel om mensen met de ziekte van Alzheimer en andere hersenziektes die dementie veroorzaken weerbaarder te maken tegen de gevolgen van de coronamaatregelen. Mensen met alzheimer en hun mantelzorgers hebben het namelijk zwaar tijdens corona. Niet alleen zijn deze patiënten extra vatbaar voor het virus, ook worden de mantelzorgers hard geraakt door de maatregelen. Voor de verpleeghuizen komt langzaamaan steeds meer aandacht. Maar de meeste mensen met alzheimer wonen thuis. Hierbij maken mensen in meerdere of mindere mate gebruik van (in)formele zorg en steunnetwerken. Formele zorg betreft bijvoorbeeld casemanagement, thuiszorg en dagbesteding, en deze zijn door de maatregelen vaak gestopt. Juist ook ondersteuningsnetwerken in de wijk, zoals ondersteuning door vrijwilligers is sterk beperkt. De druk op de mantelzorger is hierdoor flink toegenomen.

Parel voor onderzoek dat wetenschappelijke kennis over diagnostiek naar de spreekkamer brengt

Ingrid van Maurik & Wiesje van der Flier

Dementievriendelijke maatschappij

Samen met Alzheimer Nederland en Pharos brengen projectleiders Van der Flier en Van Maurik in kaart wat de effecten van corona zijn op gedrag en stemming en functioneren van de patiënt, belasting van de naaste en zorgconsumptie. Daarnaast ontwikkelen ze online informatie-tools met onder andere (web)artikelen, webinars, infosheets en videoclips over het omgaan met de gevolgen van de corona-maatregelen. Dit moet bijdragen om het steunsysteem rondom mensen met dementie ten tijde van en ná Covid19 positief te beïnvloeden.

Online monitoren

Het onderzoek maakt gebruik van het online portaal van Alzheimercentrum Amsterdam. Via dit portaal kunnen patiënten en mantelzorgers vragenlijsten invullen over de gezondheid, zorggebruik en kwaliteit van leven. Zo kunnen de onderzoekers op afstand in de gaten houden hoe het met de patiënten en hun naasten gaat.

Meer informatie

Top
Volg ons via