Doneer nu

Hanneke genomineerd voor prijs voor jonge en talentvolle onderzoekers

Datum: 15 maart 2021 Help onderzoek naar een oplossing voor dementie versnellen. Stem op Hanneke! 1
Delen

Klinisch geriater en senior onderzoeker Hanneke Rhodius-Meester van Alzheimercentrum Amsterdam is genomineerd voor de Young Outstanding Researcher (YOR) Award 2021 van Alzheimer Nederland. De award is voor jonge en talentvolle onderzoekers om onderzoek naar oplossingen voor mensen met dementie en hun naasten te versnellen. Door te stemmen kan Hanneke deze prijs winnen.

Stem op Hanneke

We zijn trots op Hanneke dat ze is genomineerd voor de talentprijs en u kunt haar ook helpen door te stemmen via onderstaande button:

Help onderzoek naar een oplossing voor dementie versnellen. Stem op Hanneke!

Over Hanneke

Hanneke is een van de vier kandidaten die uit alle aanvragen geselecteerd werd door wetenschappers uit de onderzoekswereld. Als klinisch geriater wil Hanneke vragen van haar patiënten met geheugenproblemen zo goed mogelijk kunnen beantwoorden. Maar… antwoorden zijn er onvoldoende. Daarom ontwikkelt ze een computertool die -met behulp van kunstmatige intelligentie- verschillende testresultaten van de patiënt combineert en overzichtelijk weergeeft. Hiermee krijgen zowel de patiënt en als de arts meer inzicht in wat er aan de hand is, met meer nauwkeurigheid en meer zekerheid.

Lees hier meer over het onderzoek en de droom van Hanneke op de website van Alzheimer Nederland:
‘Dokter, wat heb ik?, ‘Wat kan ik ertegen doen?’ en ‘Hoe gaat het verder?’

Handig in tijden van corona: online het geheugen testen

Hanneke onderzocht eerder of het online testen van het geheugen van patiënten in plaats van met pen en papier op de geheugenpolikliniek net zo effectief kan zijn. Uit haar onderzoek blijkt dat de online test milde cognitieve klachten en dementie net zo nauwkeurig vaststelt, als de traditionele test. De online test kan dus vanuit huis, betrouwbaar het geheugen van patiënten meten.

De beschikbaarheid thuis van de online test maakt het gebruik ook laagdrempeliger. De patiënt kan de test zo regelmatig afnemen en zelf veranderingen in zijn cognitie signaleren. Rhodius: ‘Mogelijk worden patiënten met dementie eerder gediagnosticeerd en kan zo de behandeling sneller worden gestart.” De test uit deze studie is waarschijnlijk over een half jaar beschikbaar.

Lees meer

Het onderzoek van Hanneke wordt mogelijk gemaakt door: Combinostics en Health Holland.

Top
Volg ons via