Doneer nu

Wetenschapstalent Roos Jutten ontvangt Rubiconbeurs

Datum: 14 april 2020 Wetenschapstalent Roos Jutten wint Rubicon

18 onlangs gepromoveerde onderzoekers in Nederland gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Roos Jutten van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC is een van de 18 onderzoekers.

Roos Jutten onderzoekt hoe de eerste tekenen van Alzheimer beter gedetecteerd kunnen worden. Andere onderzoekers kijken onder andere naar de rol van stress bij pijn, hoe planten huidmondjes maken en het proces van zinkende delta’s wordt bestudeerd.

Rubiconbeurs voor Roos Jutten

Neuropsycholoog Roos Jutten gaat onderzoek doen bij Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Boston (USA).

Workshop Capturing Changes in Cognition”Inzicht in vroege afwijkingen door alzheimer is essentieel voor onderzoek naar preventieve behandelingen. Met mijn onderzoek wil ik de allereerste geheugenproblemen die ontstaan door alzheimer beter detecteren. Hiervoor gebruik ik nieuwe computertests die maandelijks bij mensen thuis worden afgenomen.”
Roos Jutten

Topinstituten

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Stanford en Harvard. De meerderheid van de onderzoekers gaan 24 maanden naar het buitenland. In totaal gaan 14 Rubicon-onderzoekers voor 24 maanden naar het buitenland, twee gaan 12 maanden, een vertrekt 15 maanden naar het buitenland en een 18 maanden.

NWO handelt in lijn met de maatregelen die het kabinet neemt in de aanpak van het coronavirus. Dit heeft gevolgen voor financieringsrondes, lopend onderzoek en beleid van NWO. NWO zorgt dat deze werkzaamheden niet stilvallen. De huidige omstandigheden vragen om gepaste maatregelen die per instrument zullen variëren. Dit betekent dat de onderzoekers die in deze ronde Rubicon-financiering ontvangen pas aan de slag gaan met hun onderzoek wanneer de situatie voor hen veilig is.

Feiten en cijfers

74 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 41 vrouwen en 33 mannen. Het totale honoreringspercentage is 24,3%. Onder de vrouwen 24,4% en onder de mannen is het honoreringspercentage 24,2%. Tien laureaten gaan naar de Verenigde Staten, twee naar het Italië, twee naar Duitsland en de rest van de individuele kandidaten vertrekken naar Australië, Zwitserland, Canada en België.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo’n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). De toekenningen betreffen de derde financieringsronde van 2019.

Direct naar

Bron: NWO

Top
Volg ons via