Doneer nu

Promotie Nicco Tesi

Datum: 28 september 2021 promoties
Delen

Activiteit 9 van de Alzheimer 10-Daagse 2021

In deze 10-Daagse organiseren we in tien dagen diverse activiteiten. Dit doen we ieder jaar rondom Wereld Alzheimer Dag om (extra) aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziekten die dementie veroorzaken. > gehele programma van de Alzheimer 10-Daagse

 

Promotie Nicco Tesi

Op 28 september om 11:45 uur verdedigd Nicco Tesi zijn proefschrift getiteld “The Genetics of Cognitively Healthy Centenarians”. In zijn proefschrift onderzocht Nicco cognitief genetisch profiel van gezonde honderdjarigen. U kunt de verdediging ook online volgen via http://www.youtube.com/VUBeadlesOffice.

Promotie Nicco Tesi

Nicco Tesi

Beschermd tegen alzheimer

Tijdens zijn onderzoek bestudeerde Nicco Tesi de genetica van cognitief gezonde honderdjarigen. Dit zijn mensen ouder dan 100 jaar met goed onderhouden cognitieve en fysieke capaciteiten. Bij deze bijzondere mensen heeft hij genetische mutaties bestudeerd die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. De belangrijkste bevinding uit zijn proefschrift is dat cognitief gezonde honderdjarigen genetisch beschermd zijn tegen de ziekte van Alzheimer. Dit beschermingsmechanisme verloopt voornamelijk via een efficiënt immuunsysteem.

Genetische aanleg

Honderdjarigen hebben bovendien ook een genetische aanleg om langer te leven dan de algemene bevolking. Dankzij de vele genetische mutaties die het risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en neurologische ziekten verminderen. Het onderzoek van Tesi naar honderdjarigen is aangesloten bij internationale gezamenlijke genetische onderzoeken naar de ziekte van Alzheimer en de menselijke levensduur. Dit leidde tot de ontdekking van aanvullende genetische mutaties die verband houden met deze eigenschappen. Ten slotte heeft Nicco tools ontwikkeld die door de wetenschappelijke gemeenschap kunnen worden gebruikt om analyses van genetische gegevens uit te voeren.

Promotoren: prof. dr. Wiesje van der Flier, dr. M. Reinders
(Co)promotor: dr. Henne Holstege

Meer informatie:

 


De strijd tegen dementie is actueler dan ooit. Met de goedkeuring in Amerika van het eerste alzheimermedicijn wordt een mooie en hoopvolle stap gezet naar een wereld zonder alzheimer. Dit toont het belang van wetenschappelijk onderzoek aan om tot oplossingen te komen. Wij gaan onverminderd door met de zoektocht en u kunt ons helpen.

Bekijk op de pagina Steun onze strijd tegen dementie wat de mogelijkheden zijn. Alle (extra) steun is zeer welkom.

Top
Volg ons via