Doneer nu

Promotie Lyduine Collij

Datum: 1 juli 2021 20 jaar onderzoek naar alzheimer
Delen

Vandaag promoveert Lyduine Collij, promovenda bij de afdeling Radiologie, Nucleaire Geneeskunde en Alzheimercentrum Amsterdam van Amsterdam UMC, op het onderwerp: Naar de volgende fase in amyloid-PET-beeldvorming. Collij onderzocht de potentie van het in kaart brengen van het alzheimereiwit amyloid door middel van PET-scans in de vroegste fase van de ziekte. Haar verdediging is om 9.45 uur en u kunt via deze link de openbare promotie bijwonen.

In de video hieronder geeft Lyduine uitleg over haar onderzoek.

Oorzaak alzheimereiwitten

De oorzaak van de ziekte van Alzheimer is het samenklontering van de twee eiwitten amyloid en tau. Het stellen van de diagnose van alzheimer is de afgelopen jaren sterk verbeterd door het gebruik van zogenaamde biomarkers. Op het gebied van het voorspellen van het ziektebeloop is nog veel winst te behalen. Het meten van de eiwitten met behulp van PET-scans kan daar mogelijk aan bijdragen.

Ziektestadium

De belangrijkste conclusie die getrokken kan worden uit Collij haar onderzoek, is dat de amyloid-PET-scan voldoende gevoelig is om vroege alzheimer-pathologie te meten. Ook dat de hoeveelheid pathologie het ziektestadium van de ziekte weergeeft, waardoor de risicoprofilering op individueel niveau verbetert kan worden. Deze waardevolle mogelijkheden van deze techniek kunnen worden benut in zowel de klinische als de wetenschappelijke setting.

amyloid PET-scans

Tijdens het onderzoek van Collij maakte ze amyloid PET-scans van gezonde vrijwilligers zonder geheugenklachten. Deze scan was langer dan normaal gesproken in de kliniek wordt gebruikt. Hierdoor konden de onderzoekers zorgen voor een hogere kwaliteit plaatjes van de hersenen. Deze plaatjes werden samen met de klinische plaatjes beoordeeld door 3 experts. Collij liet zien dat het gebruik van hogere kwaliteit plaatjes van groot belang is wanneer de opstapeling van het amyloid-eiwit net is begonnen en er nog maar heel weinig amyloid in het brein aanwezig is.

Prof.dr. F. Barkhof, prof.dr. B.N.M. van Berckel, dr.ir. A.M. Wink en dr. P.J. Visser.

Meer informatie

Top
Volg ons via