Doneer nu

Promotie Lianne Reus

Datum: 28 september 2021 promoties
Delen

Activiteit 9 van de Alzheimer 10-Daagse 2021

In deze 10-Daagse organiseren we in tien dagen diverse activiteiten. Dit doen we ieder jaar rondom Wereld Alzheimer Dag om (extra) aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziekten die dementie veroorzaken. > gehele programma van de Alzheimer 10-Daagse

 

Promotie Lianne Reus

Op dinsdag 28 september om 15:45 uur verdedigt Lianne Reus haar proefschrift getiteld “Triangulating heterogeneity in dementie: An interaction between genetic variation, biological correlates and clinical symptoms ”. Lianne identificeerde in haar promotieonderzoek nieuwe genetische factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en frontotemporale dementie. Bovendien achterhaalde ze hoe genetische factoren biologische verstoringen veroorzaken en het ziekteproces bepalen.
U kunt de verdediging ook online volgen via http://www.youtube.com/VUBeadlesOffice.

Lianne vertelt over haar promotie in onderstaande video.

Geen ‘one treatment fits all’ voor dementie

Dat is belangrijk, want het wordt steeds duidelijker dat deze ziekten zo lastig te begrijpen en voorspellen zijn door hun zogeheten heterogeniteit: iedere patiënt heeft een uniek profiel aan genetische risicofactoren, onderliggende ziekteprocessen en klinische presentatie. Daarom is er geen ‘one treatment fits all’ voor ziekten die dementie veroorzaken. Doordat we nu beter inzicht hebben in de verscheidenheid aan genetische profielen en de verstoringen die zij teweegbrengen, kunnen we in de toekomst mogelijk betere behandelingen op maat bieden.

Andere oorzaken, dezelfde ziekte

Reus koppelde genetische data aan biologische data (onder andere metabolietwaardes in bloed, eiwitten in hersenvocht en genexpressie in verschillende weefsels) om de biologische verstoringen in kaart te brengen. Opvallend was dat patiënten met een hoog genetisch risico voor dezelfde ziekte kunnen verschillen in biologische subtypes. Dit betekent dat verschillende biologische verstoringen kunnen resulteren in dezelfde ziekte.

Promotoren: prof. dr. Yolande Pijnenburg, dr. B. Penninx, dr. Pieter Jelle Visser
(Co)promotor: dr. Betty Tijms

Interview Noordhollands Dagblad

In de media 11

© Foto Erik Rietman Fotografie

De kersverse doctor werd over haar promotie geïnterviewd door het Noordhollands Dagblad. Lianne hoopt dat met haar onderzoek iets wordt gedaan aan de huidige behandelmethodes van dementie. „Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekten lastig te begrijpen zijn, en moeilijk voorspelbaar. Elke patiënt heeft een uniek profiel aan risicofactoren. Er is geen behandeling die op elke dementiepatiënt van toepassing is. Doordat we nu beter inzicht hebben in de verscheidenheid aan genetische profielen en de verstoringen die zij teweegbrengen, kunnen we in de toekomst hopelijk betere behandelingen op maat bieden. Ik hoop dat ik met dit onderzoek iets kan betekenen voor mensen die worstelen met dementie.”
> Lees hier het interview (premium)

Meer informatie:

 


De strijd tegen dementie is actueler dan ooit. Met de goedkeuring in Amerika van het eerste alzheimermedicijn wordt een mooie en hoopvolle stap gezet naar een wereld zonder alzheimer. Dit toont het belang van wetenschappelijk onderzoek aan om tot oplossingen te komen. Wij gaan onverminderd door met de zoektocht en u kunt ons helpen.

Bekijk op de pagina Steun onze strijd tegen dementie wat de mogelijkheden zijn. Alle (extra) steun is zeer welkom.

Top
Volg ons via