Doneer nu

Promotie Jessica van der Zande

Datum: 21 september 2020 Alzheimer 10-Daagse 2020 promotie Jessica
Delen

Is alzheimer vast te stellen via het oog?Jessica van der Zande deed aanvullend onderzoek bij dementie met Lewy bodies. Dementie met Lewy bodies wordt gekenmerkt door visuele hallucinaties, wisselende aandacht, slaapstoornissen en problemen met bewegen. De diagnose is tijdens het leven moeilijk te stellen door de variatie in symptomen en door overlap met de ziekte van Alzheimer en Parkinson.
Van der Zande maakte extra MRI-scans, hersenfilmpjes(EEG) en nucleaire scans om eerder en beter een diagnose te kunnen stellen. Ook keek zij naar de relatie tussen Lewy body dementie en de ziekte van Alzheimer. Zij vond dat een EEG bij dementie met Lewy bodies meestal al in de vroege fase van de ziekte afwijkend is en vaker ook ernstiger dan bij de ziekte van Alzheimer. Dit weinig belastende EEG-onderzoek kan zo bijdragen aan de diagnosestelling en het volgen van patiënten met Lewy body dementie.

Dit onderzoek was mogelijk dankzij steun van Alzheimer Nederland, Deltaplan Dementie en Stichting Dioraphte.

Promotie

Datum: 21 september 2020 om 13.45 uur
Proefschrift: A sharper image of dementia with Lewy bodies: The role of imaging and neurophysiology in DLB, and the influence of concomitant Alzheimer’s disease pathology
Promotoren: prof. dr. P. Scheltens en prof. dr. C.J. Stam
Copromotor: dr. A.W. Lemstra

Meer informatie

Subsidiegevers: Alzheimer Nederland, Deltaplan Dementie, VUmc Fonds en Stichting Dioraphte.

Top
Volg ons via