Doneer nu

Promotie Inger van Steenoven

Datum: 21 september 2020 Promotie Inger van Steenoven 1

Is alzheimer vast te stellen via het oog?Dementie met Lewy lichaampjes (in het Engels: Dementia with Lewy bodies, afgekort DLB) is een vorm van dementie die wordt gekenmerkt door visuele hallucinaties, wisselende aandacht, slaapstoornissen en problemen met bewegen. De diagnose is tijdens het leven moeilijk te stellen door de variatie in symptomen en door overlap met de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Meetbare stoffen die een afspiegeling vormen wat er zich in de hersenen afspeelt (biomarkers) kunnen helpen om de diagnose DLB met meer zekerheid te stellen.

In de zoektocht naar biomarkers voor DLB heeft Inger van Steenoven verschillende eiwitten in het hersenvocht geanalyseerd. Zij onderzocht onder andere het eiwit a-synucleine die een centrale rol speelt in het ziekteproces. Daarnaast ging zij de uitdaging aan om met een geavanceerde techniek (proteomics) in kaart te brengen welke eiwitten in het hersenvocht verschillend zijn tussen patiënten met DLB en gezonde ouderen. Met als resultaat zes potentiële nieuwe biomarkers.

De uitkomst van dit proefschrift benadrukt het belang van biomarkers bij het stellen van een accurate en vroege diagnose van DLB. Vanwege de complexiteit van de onderliggende ziekteprocessen is een enkele biomarker niet voldoende. Met een combinatie van verschillende biomarkers (een biomarkerpanel) kan er beter onderscheid gemaakt worden tussen patiënten met DLB, gezonde ouderen en patiënten met andere hersenaandoeningen. Een biomarkerpanel is een belangrijke stap in de richting van een geïndividualiseerde diagnose en op maat gemaakte behandeling van DLB.

Dit onderzoek was mogelijk dankzij steun van Alzheimer Nederland, Deltaplan Dementie, VUmc Fonds en de Parkinson Vereniging.

Promotie

Datum: 22 september 2020 om 13.45 uur
Proefschrift: Cerebrospinal fluid biomarkers in dementia with Lewy bodies: Towards a biological diagnosis
Promotoren: prof. dr. W.M. van der Flier en prof dr. C.E. Teunissen
Copromotor: dr. A.W. Lemstra

Meer informatie

Top
Volg ons via