Doneer nu

Prijzen december 2021

Datum: 31 december 2021 Prijzen december 2021
Delen

Nog net op de valreep werd eind december bekend gemaakt dat verschillende collega’s prijzen en beurzen hebben gewonnen.

Dementie Fellowship

Hanneke Rhodius- Meester, Lianne Reus en Colin Groot ontvangen een Dementie Fellowship 2021 van ZonMw. Het doel van de Dementie Fellowships 2021 is om in de tussenfase van het oude programma Memorabel naar het nieuwe Onderzoeksprogramma Dementie, getalenteerde recent gepromoveerde onderzoekers te ondersteunen. Met deze persoonsgebonden subsidies wil ZonMw innovatief, creatief en grensverleggend onderzoek stimuleren. Het gaat om (onderzoeks)ideeën met grote (potentiële) wetenschappelijke en/of maatschappelijk impact die in potentie een meerwaarde hebben ten opzichte van de huidige Nederlandse dementiezorg.

Impulssubsidie

Argonde van Harten ontvangt een Impulssubsidie van Alzheimer Nederland. Alzheimer Nederland maakt zich al jaren hard voor behoud van talentvolle onderzoekers in het dementieveld. Alleen zo blijft de opgedane kennis over dementie behouden en kunnen we sneller stappen zetten. Met haar nieuwe Impulssubsidie steunt Alzheimer Nederland in de laatste maand van het jaar het belangrijke werk van zes jonge onderzoekers. Met de beurzen van gemiddeld bijna 300.000 euro per persoon kunnen ze in de komende jaren belangrijk onderzoek doen naar betere ondersteuning van mensen met dementie en mantelzorgers, betere diagnose en nieuwe therapieën. In totaal kent Alzheimer Nederland ruim 1,7 miljoen euro toe met deze subsidie.

NVN Dissertatieprijs

De jury van de NVN Dissertatieprijs heeft besloten de NVN de Dissertatieprijs toe te kennen aan: Dr. Nina Beker! Zij schreef het beste proefschrift op het gebied van de neuropsychologie, afgerond in de periode tussen 1 september 2020 en 1 september 2021. De titel van Nina’s werk is: “Cognition in centenarians: Evaluation of cognitive health in centenarians from the 100-plus Study.” Uit deze dissertatie blijkt dat honderdjarigen goede cognitieve test prestaties kunnen leveren en dat deze prestaties relatief stabiel blijven over de jaren. In sommige gevallen hadden zij risicofactoren voor dementie of daarbij passende hersenveranderingen. Dit duidt mogelijk op het vermogen om te compenseren voor factoren die bij dementie een rol spelen.
> Lees meer over Nina haar proefschrift

In verband met de afgelaste najaarsconferentie, zal de uitreiking van de Dissertatieprijs 2021 tijdens de voorjaarsconferentie van 2022 plaatsvinden. Nina zal dan ook een korte voordracht geven over haar proefschrift, dus save the date! Bekijk hieronder alvast Nina’s eerste reactie op het winnen van de prijs. Lees hier het volledige nieuwsbericht over de Dissertatieprijs 2021: https://lnkd.in/d33-AiNr

 

Top
Volg ons via