Doneer nu

Roos Jutten wint posterprijs bij congres Nederlands Geheugenpoli Netwerk

Datum: 20 november 2019 Roos Jutten wint posterprijs bij congres Nederlands Geheugenpoli Netwerk
Delen

Roos Jutten, postdoc onderzoeker en neuropsycholoog bij Alzheimercentrum Amsterdam, won vorige week de prijs voor beste poster tijdens het jaarlijkse congres van het Nederlands Geheugenpoli Netwerk. De prijs is toegekend door een vakjury.
Een posterpresentatie is een manier van presenteren van wetenschappelijk onderzoek. Naast een beknopte schriftelijke beschrijving van het onderzoek wordt een poster ook mondeling toegelicht. Het is dus een combinatie van een mondelinge en een schriftelijke presentatie. Vaak worden posterpresentaties gegeven tijdens congressen. Dit omdat er op congressen te veel onderzoekers zijn om allemaal een mondelinge presentatie te kunnen geven binnen de tijdsduur van het congres. Het voordeel van posters is namelijk dat er een groot aantal tegelijk tentoongesteld en gepresenteerd kan worden.

Poster over resultaten Catch-Cog onderzoek

Workshop Capturing Changes in Cognition

Roos Jutten

De poster van Roos ging over de laatste resultaten van het Catch-Cog onderzoek. Het doel van het Catch-Cog onderzoek is om het verloop van dementie beter in kaart te brengen. Hiervoor hebben de onderzoekers een nieuwe test samengesteld, die zowel het denkvermogen als het dagelijks functioneren meet. Vervolgens hebben de onderzoekers 148 mensen met geheugenklachten, milde cognitieve problemen of beginnende dementie een jaar lang gevolgd, en hen een aantal keer de nieuwe test voorgelegd. De resultaten laten zien dat de nieuwe test na een jaar veranderingen kan detecteren in het geheugen en dagelijks functioneren van mensen met beginnende dementie. Daarnaast bleek deze verandering samen te hangen verandering in het functioneren zoals gerapporteerd door een naaste. Deze resultaten tonen aan dat de nieuwe test een geschikte maat is om verloop van beginnende dementie gericht in kaart te brengen, en dus kan helpen om meer inzicht te krijgen in het ziekteverloop. Dit is belangrijk om de juiste zorg en begeleiding te bieden. Roos promoveerde in
Het Catch-Cog onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door ZonMW Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie.

Over Nederlands Geheugenpoli Netwerk

Ruim 100 Nederlandse geheugenpoli’s hebben hun krachten gebundeld in het Nederlands Geheugenpoli Netwerk (NGN). Het netwerk moet de huidige versnippering van kennis en expertise op het gebied van dementiediagnostiek tegengaan. De deelnemers gaan binnen het NGN kennis en ervaringen uitwisselen over verschillende werkwijzen en diagnostische onderzoeken. Doordat ook de vier academische Alzheimercentra in het netwerk zijn opgenomen, kunnen ook de nieuwste uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek worden gedeeld en toegepast. Een kerngroep geeft op dit moment verder vorm en inhoud aan het NGN. Ook is er onlangs een dagelijks bestuur gevormd waarin verschillende disciplines, zoals neurologen en geriaters, vertegenwoordigd zijn. Kenniscentrum Vilans ondersteunt het NGN.  Het NGN streeft ernaar om de kwaliteit van zorg aan mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers te verbeteren. Met een kleine startsubsidie vanuit het ABIDE-project (Alzheimer’s Biomarkers In Daily practicE) is het NGN van start gegaan.

Top
Volg ons via