Doneer nu

Oma Gé haalt geld op voor onderzoek van kleindochter Sophie

Datum: 29 november 2021 Oma Gé haalt geld op voor onderzoek van kleindochter Sophie

Vandaag is het Giving Tuesday, de wereldwijde actiedag om goed te doen. Maar veel mensen doen het hele jaar door al veel mooie dingen voor ons centrum. Zo organiseren mensen bijvoorbeeld een activiteit. Van rally, inzamelingsactie door een restaurant tot het rennen van een marathon, allen een prachtig gebaar dat wij zeer waarderen.
Ook halen mensen geld op tijdens een bijzondere gebeurtenis of feestelijke gelegenheid. Dit kan via een donatiebox maar tegenwoordig ook heel eenvoudig via Facebook.

Vandaag willen we de prachtige actie van mevrouw Gé Griffioen-Reijneveld in het zonnetje zetten. Deze oma zamelde voor haar negentigste verjaardag geld in voor het tweelingenonderzoek waar haar kleindochter Sophie aan mee werkt.

Negentigste verjaardag

Mevrouw Gé Griffioen-Reijneveld, oma Gé, vierde op 5 september haar negentigste verjaardag en greep deze mijlpaal aan om geld in te zamelen voor het tweelingenonderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam. Haar kleindochter Sophie werkt hier als onderzoeksassistent aan mee. Gé vroeg haar familie, vrienden en kennissen om donaties voor dit unieke onderzoek onder eeneiige tweelingen.

Met een inzamelingsactie (deels online) haalde Gé maar liefst € 1.530 op. Het feest was onvergetelijk en oma Gé is enorm trots op iedereen die haar verjaardagswens om te doneren heeft vervuld. Alzheimercentrum Amsterdam is Gé zeer dankbaar voor deze mooie actie!

Onderzoek bij tweelingen

Onderzoek in eeneiige tweelingen kan de onderzoekers veel vertellen over de rol die erfelijke en niet-erfelijke invloeden spelen bij het ontstaan van een ziekte. Deze tweelingen zijn genetisch identiek. Waar overeenkomsten binnen deze eeneiige tweelingparen voor Alzheimer ziekteprocessen waarschijnlijk door erfelijke aanleg worden verklaard, kunnen verschillen binnen deze paren alleen verklaard worden door niet-erfelijke factoren, zoals bijvoorbeeld voeding, beweging, werk of andere omstandigheden.

Alle deelnemers van dit unieke onderzoek zijn eeneiige tweelingen boven de 60 jaar die bij het begin van de studie – in 2014 – nog geen tekenen van dementie vertoonden. Ze worden nu al 7 jaar lang nauwkeurig gevolgd, waarbij we met behulp van hersenscans, bloed en hersenvloeistof verzameling, geheugentesten en vragenlijsten hopen te ontraadselen waarom sommige mensen alzheimer krijgen en anderen niet.

Onderzoeksteam

Projectleiders van dit onderzoek zijn Pieter Jelle Visser en Anouk de Braber. Sophie van der Landen en Jori Thomassen zijn de onderzoekers op dit project.

Twin 60++

v.l.n.r. Sophie van der Landen, Anouk de Braber, Jori Tomassen en Pieter Jelle Visser

Meer informatie

Bron foto: privéfoto familie

Top
Volg ons via