Doneer nu

Gewoon ‘gewoon’

Datum: 1 oktober 2019 Gewoon ‘gewoon’
Delen

De hele wereld reisden ze over, Cor Dijkman en zijn vrouw Lia. Cor werkte bij de marine, bevoer alle wereldzeeën en was vroeger maandenlang van huis. Zijn echtgenote Lia was en is nog steeds reisleidster. Grote plannen hadden ze, om samen nog meer van de wereld te zien. Tot er bij Cor frontotemporale dementie werd geconstateerd. “Nu moet alles strak gepland geworden en gaat alles heel dwangmatig. Samen op reis zit er niet meer in.”

“Mijn man heeft veel last van dwangmatigheid, afasie en apathie. Hij toont nog maar weinig empathie. Maar alles wat de dokter vertelt, onthoudt hij. En wat ook zo bijzonder is: Cor weet overal de weg, door heel Nederland. Dat gedeelte functioneert nog goed. Vier jaar geleden werden we vanuit het ziekenhuis in Den Helder naar Alzheimercentrum Amsterdam verwezen. Hier werd frontotemporale dementie vastgesteld. De afgelopen jaren bestonden voornamelijk uit controles en gesprekken. We moeten nu nog één keer naar het alzheimercentrum, voor een laatste screening. Ik weet niet precies hoe het daarna verder gaat, daar zit ik eigenlijk wel mee.

In het alzheimercentrum ging ik wel eens naar een groep voor partners. Het is heel fijn om dingen te delen met lotgenoten. Dat je even kunt lachen om bepaalde situaties. Want het is in en in triest wat je meemaakt. Ik heb me er nu aan overgegeven, maar dat is een hele strijd geweest. Want je wil het gewoon ‘gewoon’ houden. Maar dat kan niet. Ik ga er ook nog wel eens tegenin, maar het heeft geen zin. Hij blijft heel stoïcijns, toont geen emotie meer. Dat vind ik het ergste, dat je in die lege ogen kijkt en niets meer deelt.

We overnachten soms in het Gastenverblijf. Dat vind ik echt ideaal, dat dat kan. En ook als we niet blijven slapen, maken we er een uitje van. Met de tram naar het centraal station, en dan even uitstappen bij de PC Hooftstraat of het Leidseplein. We maken er nu maar het beste van. Ik zeg altijd maar: Leef! Doe wat je kan doen. En doe het nu, stel niets uit! Want wij hadden zo veel plannen en daar komt het nu niet meer van.”

Lees meer

Top
Volg ons via