Doneer nu

Publicatie: digitale geheugentest uitgebreid om Lewy body dementie op te sporen

Datum: 22 december 2022 Stockfoto laptop en stethoscoop
Delen

Digitale tools worden steeds belangrijker in de dementie diagnostiek. Een zo’n tool waar we in Alzheimercentrum Amsterdam onderzoek mee doen is de digitale geheugentest cCOG. Deze test is ontwikkeld om cognitieve klachten en dementie te herkennen. Dit gaf onderzoekers tijdens de coronapandemie de mogelijkheid om onderzoek naar geheugenklachten door te laten gaan, zonder dat bezoek aan de geheugenpolikliniek nodig was. Onderzoeker Aniek van Gils en haar collega’s hebben deze test uitgebreid, om te zien of deze ook verschil kon maken tussen de ziekte van Alzheimer, Lewy body dementie en gezonde controles.

Een uitbreiding op de test

Uit eerder onderzoek met  de digitale geheugentest ‘cCOG’ weten we al dat cCOG goed onderscheid kan maken tussen mensen met milde cognitieve klachten, dementie en gezonde controles. In het nieuwe onderzoek onderzochten we of cCOG ook het verschil kan maken tussen mensen met de ziekte van Alzheimer, Lewy body dementie en gezonde controles.

Vragenlijst

In dit nieuwe onderzoek voegden we aan de geheugentest een vragenlijst toe. Deze digitale vragenlijst werd eerst ingevuld door de deelnemers. Daarna ging de test verder met de verschillende geheugentaken. In de vragenlijst vroegen we naar verschillende ziekteverschijnselen die kunnen optreden bij Lewy body dementie. We vonden dat de vragenlijst samen met de digitale geheugentest goed in staat was om mensen met de ziekte van Alzheimer of Lewy body dementie op te sporen.

Behulpzaam voor tijdige diagnose

We hopen dat digitale geheugentesten gebruikt gaan worden in geheugenpoliklinieken, maar ook bij de huisarts. Hopelijk kan deze test artsen helpen bij het op tijd stellen van een diagnose dementie. Het op tijd stellen van een diagnose dementie is belangrijk om de juiste zorg te kunnen bieden.

Samenwerking

De digitale test cCOG is ontwikkeld door Combinostics. Dit samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health-Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan de Samenwerkende Gezondheidsfondsen ter stimulering van publiek-private samenwerkingen

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring. Lees het volledige artikel hier.

 

Top
Volg ons via