Doneer nu
Handleiding

Handig in tijden van social distancing: Online geheugentesten

augustus 2020
Digitale geheugentest net zo goed als test op papier

Online geheugen testen in plaats van met pen en papier?

Ons onderzoek richt zich op online cognitieve testen. Bij mensen met klachten van het geheugen, nemen artsen meestal ‘traditionele’ geheugentesten af, met pen en papier. Hiervoor is echter een bezoek aan een geheugenpolikliniek nodig. Online cognitieve testen kunnen vanuit huis afgenomen worden. Wij onderzochten daarom een nieuwe online cognitieve test, cCOG, in een grote groep patiënten met geheugenklachten. De online test bleek milde cognitieve klachten en dementie net zo nauwkeurig te herkennen als traditionele testen.

Online test betrouwbaar

Online test cCOG kan vanuit huis, betrouwbaar, het geheugen van patiënten meten. De online test bestaat uit zeven korte testjes, die veel lijken op de standaard traditionele geheugentesten. Artsen kunnen de resultaten dus makkelijk begrijpen. Dit zou artsen kunnen helpen bij het herkennen van dementie en het kan ook helpen om het verloop van de klachten door de tijd te volgen.

Onderzoek in grote groep patiënten met geheugenklachten

Bijna 500 patiënten maakten zowel ‘traditionele’ geheugentesten als de online test. De online test werd door patiënten zowel thuis als in het ziekenhuis gedaan. Op deze manier, konden we onderzoeken hoe de online test cognitie meet en konden we dit vergelijken met de traditionele testen.

Europese samenwerking

Het onderzoek voerden we uit in verschillende Europese landen. De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

De online test cCOG is ontwikkeld door Combinostics. Dit samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health-Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan de Samenwerkende Gezondheidsfondsen ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

Meer lezen gerelateerd aan dit nieuws: klik hier

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via