Doneer nu

FDA keurt alzheimermedicijn Leqembi goed

Datum: 7 juli 2023 FDA keurt alzheimermedicijn Leqembi goed
Delen

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het medicijn Leqembi (lecanemab) toegelaten tot de Amerikaanse markt, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor bredere toepassing van het geneesmiddel in de VS.

In januari van dit jaar ontving het anti-amyloïde geneesmiddel al versnelde goedkeuring van de FDA. Op 9 juni heeft de adviescommissie van de FDA unaniem aanbevolen om Leqembi goed te keuren. Het middel is beschikbaar voor patiënten in de VS met milde cognitieve stoornissen (MCI) of milde dementie als gevolg van de ziekte van Alzheimer.

In grootschalig onderzoeken is aangetoond dat het middel het alzheimer-eiwit amyloïd opruimt en de symptomen iets vertraagt. Dit is positief nieuws voor het veld. Hoeveel dit betekent voor het dagelijks leven van de patiënt en hun omgeving, wordt verder onderzocht. Een aanvraag tot goedkeuring bij de EMA voor toelating tot de Europese markt is ingediend. Een uitspraak hierover volgt begin 2024. Na eventuele goedkeuring volgen nog meer procedures in Nederland. Zo zal het op zijn vroegst in 2025 zijn dat het medicijn beschikbaar komt voor Nederlandse patiënten.

Lees meer over de goedkeuring in het persbericht van Alzheimer Europe (7 juli 2023, Engelstalig).

Meer informatie over lecanemab (Leqembi) is te lezen op de pagina van Alzheimer Nederland.

Top
Volg ons via