Doneer nu

FDA-uitspraak over Alzheimermedicijn Lecanemab

Datum: 11 januari 2023 FDA-uitspraak over Alzheimermedicijn Lecanemab
Delen

Het nieuwe medicijn Lecanemab (merknaam in Amerika: LEQEMBI™) tegen de ziekte van Alzheimer is deze week goedgekeurd door de FDA in Amerika. In meerdere grootschalige onderzoeken is aangetoond dat het middel het alzheimer-eiwit amyloïd opruimt en de symptomen iets vertraagt. Dit is positief nieuws voor het veld. Hoeveel dit betekent voor het dagelijks leven van de patiënt en hun omgeving, wordt verder onderzocht.

Inmiddels heeft Eisai Co., Ltd., dat het medicijn samen met Biogen Inc. heeft ontwikkeld, ook een aanvraag tot goedkeuring bij de EMA ingediend voor toelating tot de Europese markt. Een uitspraak hierover volgt begin 2024. Na eventuele goedkeuring volgen nog meer procedures in Nederland. Zo zal het op zijn vroegst in 2025 zijn dat het medicijn beschikbaar komt voor Nederlandse patiënten.

Lees meer over de ontwikkelingen rond Lecanemab in het bericht van Alzheimer Nederland. Ook Alzheimer Europe schreef erover, lees hier hun bericht.

In de media

Lees ook deze interviews met medisch directeur Yolande Pijnenburg van Alzheimercentrum Amsterdam over het nieuwe medicijn:
> de Volkskrant 28.09.2022
> Reformatorisch Dagblad 28.09.2022
> FrieschDagblad 29.09.2022

Top
Volg ons via