Doneer nu

Belangrijk DLB onderzoek mogelijk dankzij u!

Datum: 26 maart 2019 Evelien Lemstra DLB onderzoek
Delen

Dr. Evelien Lemstra vertelt in het donateursblad ‘Eigenwijs’ over haar onderzoek naar DLB.

Na de ziekte van Alzheimer is dementie met Lewy Bodies (DLB) de meest voorkomende vorm van dementie. DLB kent veel uitingsvormen, de ziekte verloopt grillig en de symptomen schommelen sterk. Mensen kunnen last krijgen van slaapproblemen, hallucinaties of cognitieve problemen. Het geheugen blijft daarentegen vaak lange tijd goed.

Er is nog weinig bekend over DLB. Dankzij vele donaties is een uniek onderzoek gestart in Alzheimercentrum Amsterdam: de DEvELOP-studie. Het doel van deze studie is om vast te stellen hoe DLB zich in de loop van de tijd ontwikkelt en bij welke patiënten de ziekte snel of juist relatief mild verloopt.

Onder leiding van dr. Evelien Lemstra worden DLB-patiënten over langere tijd gevolgd. Jaarlijks worden vragenlijsten en neuropsychologische testen afgenomen, en iedere twee jaar wordt opnieuw een MRI-scan gemaakt en/of hersenvocht afgenomen.

“Deze studie blijkt te voorzien in een belangrijke behoefte; er was weinig onderzoek naar DLB en patiënten en mantelzorgers tasten in het duister over wat hen mogelijk te wachten staat,” aldus dr. Lemstra. “In 2017 hebben we een succesvol symposium georganiseerd
voor patiënten, naasten en eerstelijns professionals. Er komt in het najaar van 2019 opnieuw een symposium om kennis over DLB in het land te vergroten.” Evelien Lemstra

Meer informatie

Top
Volg ons via