Doneer nu

Beurs voor jong talent Mark Dubbelman

Datum: 7 december 2020 Beurs voor jong talent Mark Dubbelman
Delen

Onderzoeker Mark Dubbelman heeft een beurs ontvangen van het Amsterdam UMC Jonge Talenten Fonds. Hier zijn we als centrum natuurlijk erg trots op. Hieronder vertelt Mark wat hij precies gaat doen met de beurs.

Wat ga je onderzoeken in Boston?

Dubbelman“Tijdens mijn bezoek aan Harvard Medical School (Boston, USA), wil ik gaan onderzoeken of we de allereerste tekenen van problemen in het dagelijks functioneren bij de ziekte van Alzheimer kunnen meten met een smartphone-app. Nog voordat er sprake is van dementie, ontstaan er geleidelijk steeds meer problemen in het geheugen, de planning en andere hersenfuncties. Dit heeft ook effect op hoe goed iemand in staat is alledaagse activiteiten uit te voeren. Dit wordt in de app getoetst: iemand moet bijvoorbeeld een afspraak maken met de huisarts. We kunnen vervolgens meten hoe snel iemand dat doet, en of iemand hierbij fouten maakt. We verwachten dat mensen die de ziekte van Alzheimer hebben, zelfs voordat ze duidelijke geheugenklachten krijgen, meer moeite zullen hebben met het uitvoeren van deze taken dan mensen die geen ziekte hebben. Als alles goed loopt met de voorbereidingen ga ik van april tot en met september 2021 naar Boston”.

Waarom wilde je juist naar deze universiteit?

“Harvard Medical School is een toonaangevend medisch onderzoeksinstituut. De onderzoeksgroep waar ik naartoe zal gaan is leidend op het gebied van alzheimeronderzoek en richt zich vooral op de beginstadia van de ziekte van alzheimer, nog voordat er sprake is van dementie. Ik hoop hier nog veel te kunnen leren over de allereerste verschijnselen van alzheimer”.

Wat is de meerwaarde voor jouw onderzoek?

“Door te kijken naar het functioneren in nog eerdere stadia van de ziekte, en met een nog preciezere manier van meten, hopen we beter in kaart te kunnen brengen hoe de ziekte van Alzheimer zich over de eerste jaren ontwikkelt”.

Als je terugkomt wat wil je dan bereikt hebben?

“Ik hoop nieuwe inzichten over de vroege ontwikkelingen van de ziekte van Alzheimer op te doen en ook meer te leren over de beeldvorming van alzheimer”.

Over Amsterdam UMC Jonge Talenten Fonds

Het Amsterdam UMC Jonge Talenten Fonds, dat mogelijk wordt gemaakt door giften van particuliere donateurs, biedt jonge onderzoekers van Amsterdam UMC de kans een studie of stage te volgen aan een internationaal topinstituut. Dit jaar konden voor het eerst ook promovendi van locatie VUmc een beurs aanvragen. Het Amsterdam UMC Jonge Talenten Fonds is een eerste samenwerking tussen de AMC Foundation en het VUmc Fonds.

Meer informatie

 

Top
Volg ons via