Doneer nu

ABIDE project publiceert trio aan artikelen

Datum: 29 mei 2017 Publicatie in belangrijk tijdschrift "Annals of Neurology"
Delen

Een grote mijlpaal voor het ABIDE project! Het ABIDE project publiceert maar liefst drie artikelen tegelijk in het wetenschappelijke tijdschrift “Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions”. Met deze drie artikelen zetten zij het belang van samenwerken met de patiënt rondom de diagnostiek van dementie stevig op de kaart.

Dilemma
Er is inmiddels veel mogelijk met diagnostiek voor de ziekte van Alzheimer en dementie. We kunnen steeds vroeger in het ziekteproces zien of er sprake is van de ziekte van Alzheimer. Tot nu toe worden deze geavanceerde diagnostische tests echter vooral in de wetenschap gebruikt en worden ze minder toegepast in de patiëntenzorg. Dit komt doordat er een aantal lastige dilemma’s kleven aan het gebruik van deze tests. Bijvoorbeeld, hoe maak je in de spreekkamer de keuze wie wel en wie niet verder onderzocht moet worden? En hoe interpreteer je alle bevindingen? Deze vragen zijn tot op heden nog onbeantwoord.

“Shared decision making”
In hun drietal van artikelen geeft ABIDE een unieke kijk in hoe patiënten, mantelzorgers (artikel 1) en zorgprofessionals (artikel 2) tegen deze dilemma’s aankijken. Uit de artikelen komt naar voren dat “shared decision making” belangrijk is (artikel 3). Dit betekent dat zorgprofessionals meer moeten samenwerken met patiënten (en mantelzorgers) in het besluit welk zorgplan het beste past bij de patiënt. Samen beslissen zorgt ervoor dat het diagnostische proces beter is afgestemd op de waarden en voorkeuren van patiënten.

Lees de artikelen hier:
Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions” is een “open access” tijdschrift, dat betekent dat iedereen de artikelen kan lezen zonder abonnement:
Artikel 1: Wat vinden patiënten en mantelzorgers? (Kunneman et al.)
Artikel 2: Wat vinden zorgprofessionals? (Kunneman et al.)
Artikel 3: “Shared decision making” (van der Flier et al.)

Wordt vervolgd
Momenteel is ABIDE bezig met een grote studie waarin gesprekken in de spreekkamer worden opgenomen op een audioband. Dit is belangrijk om te kunnen bestuderen wat er daadwerkelijk wordt besproken in de spreekkamer. De resultaten van dit project worden in najaar 2017 verwacht.

Verder lezen over het ABIDE project? Dat kan hier.
ABIDE 3

 

Top
Volg ons via