Doneer nu

500 amyloid PET-scans in ABIDE project

Datum: 20 januari 2017 Kleine stap in de goede richting
Delen

Een bijzondere mijlpaal voor het ABIDE team. Samen met de afdeling nucleaire geneeskunde van het VUmc zijn er 500 patiënten gescand met een amyloïd PET-scan.

Amyloïd PET-scan
Bij mensen met de ziekte van Alzheimer treden al vroeg in de ziekte veranderingen op in de hersenen. Eén van de vroegste en meest kenmerkende hersenveranderingen zijn klonteringen van het amyloïd-eiwit. Sinds enkele jaren kunnen we met behulp van een techniek genaamd Positron Emissie Tomografie, of kortweg PET, het samenklonteren van dit eiwit in de hersenen bekijken en meten. Wereldwijd wordt de PET-scan veel gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, maar het is nog niet goed uitgezocht welke patiënten in de dagelijkse praktijk het meeste baat hebben bij een PET-scan. Binnen de ABIDE-PET studie worden 500 patiënten in het VUmc Alzheimercentrum en het UMC Utrecht onderzocht met een amyloïd PET-scan. Met de informatie van al deze PET-scans wordt uitgezocht bij welke patiënten de PET-scan het meest bijdraagt aan het stellen van de juiste diagnose, en bij welke patiënten deze dure methode minder bijdraagt.

De ABIDE studie
ABIDE staat voor “Alzheimer’s Biomarkers in Daily Practice”. De onderzoekers richten zich op het vinden van de beste toepassing van drie soorten biomarkers voor de ziekte van Alzheimer: naast de PET-scan zijn dit MRI-scans en hersenvochtbepalingen. Voor artsen is het vaak onduidelijk wanneer ze welke test moeten gebruiken. Bovendien betrekken zij patiënten en hun naasten nog te weinig bij keuzes rondom diagnostiek en weten ze niet altijd goed hoe ze een testuitslag moeten vertellen. In ABIDE werken patiënten en mantelzorgers samen met artsen aan diagnostische dilemma’s, beslisregels om te kiezen welke test wanneer nodig is en de communicatie over de testuitslagen te verbeteren. De resultaten van het onderzoek worden daadwerkelijk ingevoerd in Nederlandse geheugenpoli’s.

Meer informatie over de ABIDE studie vindt u hier.

Meer informatie over de ABIDE-PET studie vindt u hier.

Top
Volg ons via