Doneer nu

10 jaar SCIENCe: “Ik heb van nabij meegemaakt wat dementie betekent”

Datum: 1 februari 2024 “Ik heb van nabij meegemaakt wat dementie betekent” 2
Delen

Het onderzoek SCIENCe van Alzheimercentrum Amsterdam viert dit jaar feest: het bestaat tien jaar. Wij blikken terug met een aantal deelnemers die hopen dat ze door hun deelname aan SCIENCe kunnen bijdragen aan de vooruitgang van het onderzoek. Deze keer: Henk Hartogh.

Uit onderzoek weten we dat hersenveranderingen die alzheimer veroorzaken geleidelijk ontstaan, vanaf 15 tot 20 jaar vóórdat er symptomen zijn. Dit betekent dat de vroegste veranderingen ook bij gezonde mensen al aanwezig kunnen zijn. Met het SCIENCe onderzoek probeert Alzheimercentrum Amsterdam de allereerste veranderingen in de hersenen op te sporen, door bijvoorbeeld naar veranderingen te kijken op hersenfoto’s, in hersenvocht of bloed. Ook kijken we naar aangeboren eigenschappen, leefstijlkenmerken en natuurlijk het geheugen.

Goede oude dag

Het meten van de eerste tekenen van achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer: een kwestie van geduld? 1

Henk Hartogh (71 jaar), doet al zes jaar mee aan het SCIENCe onderzoek. “Alzheimer komt in mijn familie voor: zowel mijn vader als mijn grootvader werden allebei op hoge leeftijd geconfronteerd met de ziekte”, vertelt hij. “Tijdens een bijeenkomst van Alzheimercentrum Amsterdam in NEMO hoorde ik over SCIENCe. Eerst kwam het me té dichtbij. Maar omdat ik van nabij heb meegemaakt wat dementie betekent voor zowel de patiënten zelf als voor de mensen eromheen en ik enorm veel belang hecht aan wetenschappelijk onderzoek, besloot ik me op te geven om mee te doen.”

Dat is nu zes jaar geleden en hij heeft er nooit spijt van gekregen. “De prettige sfeer en de hartelijkheid van de medewerkers van het Alzheimercentrum maken dat ik altijd weer uitkijk naar mijn jaarlijkse bezoek. Mijn hoop is dan ook dat ik een goede en gezonde oude dag mag beleven, zowel fysiek maar vooral ook geestelijk. Net zoals een favoriete tante van mij, die op een paar weken na 103 jaar oud is geworden en altijd helder van geest is gebleven.”

Droom voor de toekomst

Daarnaast hoop Henk van harte dat er op niet al te lange termijn meer inzicht komt in de oorzaken en het ontstaan van alzheimer en wat er kan worden gedaan. “Met de toenemende vergrijzing zal het aantal mensen met dementie alleen nog maar verder toenemen”, zegt hij. “Door mee te doen aan onderzoek kunnen er hopelijk veel stappen gezet worden in de preventie en hopelijk uiteindelijk ook het genezen van deze ziekte. Dat is mijn droom voor de toekomst.”

Top
Volg ons via