Doneer nu

Hanneke, Colin en Lianne aan de slag met ZonMw Fellowship

Datum: 20 april 2022 Hanneke, Colin en Lianne ontvangen ZonMw Fellowship
Delen
8 onderzoekers, waarvan 3 van Alzheimercentrum Amsterdam, met innovatieve wetenschappelijke ideeën op het gebied van dementie hebben eind 2021 subsidie gekregen van ZonMw en gaan aan de slag met hun onderzoek. De onderzoeken richten zich op oorsprong en mechanisme van de ziekte, diagnostiek, behandeling en preventie of doelmatige zorg en ondersteuning. Hieronder lees je meer over de inhoud van de projecten van Hanneke, Colin en Lianne.

 Dr. Hanneke Rhodius-Meester

Hanneke Rhodius

Hanneke Rhodius- Meester

4D FUTURE – Detecting and diagnosing dementia using digital tools; the future patient journey 

Dementie is een slopende hersenziekte, waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Voor al die mensen is een tijdige en duidelijke diagnose belangrijk. Toch duurt het gemiddeld drie jaar voor mensen met geheugenklachten op de geheugenpoli komen. Gelukkig zijn er steeds meer slimme computer tools en online testen die mensen met dementie en artsen helpen bij het stellen van de diagnose. Alleen deze tools worden amper gebruikt.

Dit project zet de eerste stappen om het traject van geheugenklachten naar een diagnose te verbeteren. Ten eerste, door online thuis, testen van het geheugen in Nederland mogelijk te maken. Ten tweede door slimme tools te ontwikkelen, die de arts helpt beslissen bij wie extra onderzoek (als een
hersenscan) nodig is. En ten derde, door deze nieuwe tools steeds uit te proberen met alle betrokkenen in het veld, in een proeftuin.

Zo zorgt dit project, samen met mensen met dementie, hun naasten en artsen, voor slimme tools om eerder een duidelijke diagnose te stellen.

Interview – Slimme tools ontwikkelen voor de diagnose dementie (9-2-2022)

Dr. Colin Groot

Colin Groot promoveert cum laude

Colin Groot

PAST-AD – Pathogenesis And Spread of Tau in Alzheimer’s Disease

Anti-amyloïde medicijnen hebben maar beperkt de achteruitgang in denkfuncties bij mensen met Alzheimer beïnvloed. Daarom is er hernieuwde interesse in onderzoek naar het tweede Alzheimer-eiwit; tau.

Om dit onderzoek te bewerkstelligen hebben we een beeld nodig van hoe tau ontstaat en zich verspreid. Mijn onderzoek (PAST-AD) maakt gebruik van tau-PET en een ongekend grote dataset van 4,5 duizend mensen om patronen en veranderingen van tau in kaart te brengen.

Resultaten van dit onderzoek dragen bij aan klinisch onderzoek naar anti-tau medicijnen om het Alzheimer ziekteproces te voorkomen of te stoppen. Mensen met Alzheimer kunnen veel van elkaar verschillen, zowel met betrekking tot symptomen als ook de onderliggende patronen van pathologie. Dit kan grote gevolgen hebben voor de effectiviteit van medicijnen. PAST-AD richt zich er daarom ook op om deze verschillen in kaart te brengen en daarmee prognoses en gepersonaliseerde behandelingstechnieken beter af te stemmen.

Interview – Het tau-eiwit als voorspeller bij alzheimer

Dr. Lianne Reus

Identifying biological and clinical relevance of (epi)genetic risk factors in sporadic FTD

Lianne Reus

Lianne Reus

Frontotemporale dementie (FTD) is een ernstige vorm van dementie met veranderingen in gedrag, persoonlijkheid en taal. FTD heeft geen behandelopties omdat de oorzaak voor de meerderheid van FTD-patiënten onbekend is: ook ‘sporadische FTD’ genoemd. Om de ziekte te kunnen behandelen is het essentieel om te weten hoe FTD ontstaat.

Erfelijke factoren lijken een belangrijke rol te spelen in sporadische FTD. Een samenspel van meerdere erfelijke factoren verhogen hierbij het risico op het ontwikkelen van FTD. Onderzoekers weten nog niet precies welke erfelijke factoren bij FTD betrokken zijn en hoe deze precies voor FTD zorgen.

Het doel van dit onderzoek is om: 1) erfelijke risicofactoren te ontdekken voor FTD; 2) de gevolgen van risicofactoren op ziekteprocessen in de hersenen te begrijpen; 3) de invloed van erfelijke factoren op patiënt karakteristieken te begrijpen. Kennis verkregen met dit onderzoek kan nieuwe aangrijpingspunten voor geneesmiddelen in beeld brengen.

Meer informatie

 

 

Bron: foto en tekst ZonMw

Top
Volg ons via