Doneer nu

ZonMw dementie fellowship voor onderzoeker Kim de Kleijn

Datum: 19 september 2023 ZonMw dementie fellowship voor onderzoeker Kim de Kleijn
Delen

ZonMw kent ook dit jaar persoonsgebonden subsidies toe aan innovatieve, creatieve en grensverleggende onderzoeken naar dementie. De onderzoeken dragen bij aan het voorkomen en behandelen van dementie en aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten. Binnen Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC heeft onderzoeker Kim de Kleijn – CANDIDATE Center, Amsterdam UMC, afdeling Functionele Genoomanalyse – een van de vijf subsidies toegekend gekregen.

Bijdrage aan kennis over ontstaan van alzheimer

ZonMw dementie fellowship voor onderzoeker Kim de Kleijn

Onderzoeker Kim de Kleijn

Het onderzoek van projectleider De Kleijn met als titel ‘Fine-tuning microglia activation in Alzheimer’s disease via the TREM receptor family’ richt zich op de relevantie van afweercellen in de hersenen (de zogenaamde microglia) bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en op zogenaamde TREMs. Microglia zijn de immuuncellen die de hersenen gezond houden. Tijdens de ziekte van Alzheimer verliezen zij het vermogen om de hersenen gezond te houden. TREMs is een familie van signaleringseiwitten op de microglia die betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte, recentelijk onthuld door genetische studies.

Het onderzoek integreert deze twee recente bevindingen en heeft als doel om te onderzoeken hoe de activatie van microgliacellen geremd kan worden, via het aanpakken van de TREM-receptor familie. Hiermee draagt het onderzoek bij aan kennis over het ontstaan van alzheimer, waarbij de genetische basis als startpunt wordt gebruikt. Daarnaast kunnen de TREMs dienen als nieuwe aangrijpingspunten voor medicijn ontwikkelingsonderzoek om microglia cellen aan te pakken in de ziekte van Alzheimer.

Fellowshipsubsidies

Een fellowshipsubsidie bij ZonMw ondersteunt talentvolle, individuele onderzoekers. Het biedt onderzoekers de mogelijkheid zich verder te specialiseren, nieuwe onderzoekslijnen te verkennen en hun onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen.

Onderzoeksprogramma Dementie

Met het Onderzoeksprogramma Dementie stimuleert ZonMw onderzoek en samenwerking, met als stip op de horizon om dementie de wereld uit te krijgen. Ook werken we aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie. Het programma financiert gedurende 10 jaar onderzoeken om de mechanismen van dementie verder te ontrafelen en therapieën te ontwikkelen om de ziekte te voorkomen, te behandelen en de diagnostiek te verbeteren.

Bekijk alle vijf onderzoeken die de ZonMw dementie fellowship ontvangen.

Top
Volg ons via