Doneer nu

Zes nieuwe risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer ontdekt

Datum: 7 juni 2021 Zes nieuwe risicofactoren voor de alzheimer ontdekt
Delen

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben zes nieuwe erfelijke risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer ontdekt. Deze nieuwe factoren bevestigen de belangrijke rol van het eiwit amyloid en het afweersysteem in het ontstaan van de ziekte. Hoe deze nieuwe erfelijke factoren de ziekte precies beïnvloeden is nog niet helemaal duidelijk. Verder onderzoek is hiervoor nodig. Deze bevindingen van een onderzoekersteam onder leiding van Sven van der Lee van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC en zijn Spaanse collega Agustin Ruiz van ACE Alzheimer center Barcelona worden vandaag 7 juni gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

De ziekte van Alzheimer is een complexe hersenziekte welk deels bepaald wordt door erfelijke factoren. Onderzoekers van Amsterdam UMC bestudeerden het erfelijk materiaal van een half miljoen personen op erfelijke factoren die het risico op alzheimer beïnvloedden. Van de veertig erfelijke risico factoren voor de ziekte van Alzheimer die nu bekend zijn heeft iedereen er wel een enkele. Eén factor verandert het risico op de alzheimer minimaal en daarom onderzochten de onderzoekers wat het effect is van al deze factoren samen in een risicoscore. Sven van der Lee legt uit: “Patiënten met een hoge risicoscore hebben een beduidend groter risico en krijgen ook eerder klachten dan patiënten met een lagere risicoscore”.

Lee

Sven van der Lee

Erfelijke factoren spelen een belangrijke rol bij het identificeren van mensen met een hoog risico op de ziekte van Alzheimer, en omdat de erfelijkheid bij de geboorte al vastligt kan het risico op dementie al vastgesteld worden ver vóórdat de ziekte zich openbaart. Het belang hiervan is dat de ziekte van Alzheimer mogelijk gestopt moet worden voor het start.

“Echter” zegt dr. van der Lee, “zo ver is het nog niet; in groepen kunnen we nu de ziekte redelijk voorspellen, en het is een uitdaging voor de komende jaren om dit voor de individuele patiënt te doen”. De onderzoekers bedanken de meer dan 400 betrokken onderzoekers en alle studie deelnemers, waaronder duizenden patiënten die gezien werden in het Alzheimercentrum Amsterdam.

Top
Volg ons via